Halti HöstresaHalti Höstresa

UPPLEV HÖSTENS FÄRGER

Tips för din höstresa

Finland är känt för sina fantastiska vandringsdestinationer, och hösten hör till de bästa tiderna att besöka dem. I detta blogginlägg hittar du tips och inspiration när du planerar din resa till de vackraste höstskogarna. Välj en destination, skaffa rätt utrustning och ge dig ut på ett höstäventyr i naturen. Kom ihåg att fånga de vackra ögonblicken på bild och låt dig omslutas helt i naturens charm.

Välj rätt tid

Tiden är avgörande när du planerar en resa för att se höstlöven. Vanligtvis är den bästa tiden att åka från mitten av september till början av oktober – det är då löven lyser i vackra nyanser av rött, orange och gult. Höstlövens färgskiftningar inleds i norr och fortsätter från Lappland mot sydkusten.

De marknära höstlöven i Lappland skiljer sig från höstlöven i resten av Finland eftersom tidpunkten varierar mellan olika år beroende på väderförhållandena. I det marknära lövverket ses höstens färger på myrar, i låg buskväxtlighet och på dvärgbjörk. Skillnader i höjd över havet och terräng gör att det marknära lövverket är som bäst på olika platser vid olika tidpunkter. Höstfärgerna ser särskilt spektakulära ut i solens sken och vid solnedgången när ljuset lyfter fram färgerna ännu mer.

Om du planerar en resa för att se de vackra höstfärgerna är det en bra idé att hålla ett öga på lokala webbplatser för att ta del av uppdaterad information om bästa tid att åka. Tjänsten Höstlöv Live hjälper dig att välja rätt tid.

Halti kläder för höstutflykt
Halti höstresa
Bege dig till spångleder och nationalparker

Södra Finlands nationalparker erbjuder fantastiska möjligheter att se naturen i sin vackraste höstskrud. Spångleder över myrar ger utmärkta möjligheter att beundra höstens lövverk. Du kan hitta fantastiska spångleder i exempelvis följande nationalparker:

 • Torronsuo nationalpark: Kiljamo-parkeringsplatsen är utgångspunkten för rundor med olika längd som även inkluderar partier med spång. Vissa av stigarna har god tillgänglighet.

 • Leivonmäki nationalpark: Kirveslammen Kierros-leden löper nästan helt på spång. Längs stigen finns också ett fågeltorn som erbjuder en spektakulär utsikt över myren.

 • Tykö nationalpark: Du kan ta dig hela vägen från parkeringsplatsen i Matildanjärvi till vindskyddet Teerisaari på spång.

  I Lappland kan du hyra en mountainbike eller en e-fatbike och bege dig till en fjällstig:

Utrustning som passar vädret

Höstvädret kan vara oförutsägbart, så det är en bra idé att förbereda sig för föränderliga förhållanden. Ha på dig flera lager och ta med vattentäta kläder. Bra vandringsskor är guld värda på längre turer.

 • Vattentät jacka som andas: Den viktigaste funktionen hos en vandringsjacka är att den skyddar användaren oavsett väder. Läs om hur du väljer rätt slags skaljacka i vår guide.
 • Baslager i ull: Som ett naturligt antibakteriellt material är merinoull lättskött och absorberar oftast inte någon lukt. Utforska Haltis underställ i merinoull.
 • Skor för olika tillfällen: Kolla in och läs våra bästa tips för skoval, information om vård och rengöring samt fakta om skornas tekniska konstruktion.

Halti utrusting för höstresa
Halti höstresa
Fånga stunden på bild

Hösten är ett utmärkt tillfälle att fånga vackra landskap och levande färger på bild. Finslipa dina fotokunskaper med dessa tips:

 • Hitta intressanta vinklar: prova olika bildstorlekar och kompositioner för att skapa visuellt intressanta foton. Huka dig, klättra upp på en höjd, zooma in eller prova din smartelefonkameras panoramafunktion.
 • Utnyttja reflektioner: en stilla vattenyta ger dig möjlighet fotografera reflektioner. Vänta på lugnt väder och hitta sjöar, dammar eller floder som höstens färger kan speglas i.
 • Växla mellan vidvinkel och makro: Vidvinkel är bra för när du fotograferar landskap medan makro gör det möjligt att upptäcka detaljer. Ta närbilder av enskilda blad eller växter med bakgrundsbelysning som lyfter fram bladets struktur.
 • Justera fotots färger och vitbalans: Testa olika kameralägen på din kamera eller telefon och se hur de påverkar färgerna i bilderna. Hitta vitbalansinställningarna och testa hur de påverkar färgerna i dina bilder.

Text och bilder: Susanna ”Suski” Oksanen