Halti VandringskängorHalti Vandringskängor

VÄLJ RÄTT SKOR FÖR VANDRING

Skor för vandring

För vandring är det viktigt att välja skorna efter terrängen. För dagsturer och vandring längs markerade stigar är långskaftade vandringsskor med bra grepp lämpliga.

Det är bekvämt att röra sig på skogsstigar med lätta och smidiga skor. Haltis GripmaxX- skor har en bredare läst vilket ger tårna utrymme att röra sig. Skorna är inte lika rejäla som vandringskängor, men de är bekvämare för kortare promenader.

För längre vandringar i ojämn och stenig terräng bör du däremot välja vattentäta och mera rejäla vandringskängor. Vandringskängor är ofta minst halvhöga för att stödja och skydda fotleden.

Den andningsbara och fotanpassade läderöverdelen i kombination med det fuktavledande fodret och det vattentäta membranet håller dina fötter torra och varma även på längre vandringar. Ju längre vandring och ju svårare terrängen är, desto mer robust och skyddande ska skon vara.

för korsning av vattendrag och vid lägerplatsen
Sandaler

Förutom vandringsskor kan det vara bra att packa med sig ett par lätta sandaler för att korsa till exempel floder eller bäckar på vägen och för en att låta fötterna vila på campingplatsen. Även om till exempel fjällbäckarna i Lappland inte är särskilt djupa kan det finnas vassa stenar under ytan som lätt orsakar sår på fötterna.

Dessutom dövar kallt vatten snabbt fötterna och med bara fötter känner du kanske inte var du sätter foten under vattnet så bra. Bara fötter är också hala när däremot sandalens botten både skyddar foten och ger bra grepp också under vatten.

Halti Sandaler för vandring

Vid lägerplatsen är det skönt att byta ut sina rejäla vandringsskor till lätta sandaler och låta fötterna luftas. Det är även en bra idé att packa med sig sockor i ylle för svalare kvällar.

Halti Slippers
Halti Sandaler

Torka och sköt om dina skor efter dagens vandring

Fukten som samlats under dagen i vandringsskorna kan enkelt torkas vid lägerelden eller hängas upp att torka på till exempel ödestugans tak. Innersulorna är bra att plocka ut och låta torka ordentligt.

Om det inte finns möjlighet att göra upp eld på campingen kan två dricksflaskor med varmvatten ställas ner i skorna. Skorna torkar också med denna teknik – om än lite långsammare. Innersulorna däremot torkar bra över natten i sovsäcken, så det är skönt att lägga tillbaka dem i skorna på morgonen.

Förebygg skavsår och blåsor redan på förhand

Det är viktigt att "gås in" nya vandringskängor i god tid innan vandringen. För vandring bör du välja dina strumpor noggrant: en vandringsstrumpa av rätt storlek får foten att hållas på plats och hälarna kommer inte åt att gnuggas. Om det fortfarande uppstår blåsor kan du prova att tejpa de områdena med sporttejp eller fästa skavsårsplåster redan för vandringen på hälarna. Tekniken med två vandringsstrumpor fungerar också: du kan prova en tunnare vandringsstrumpa under den tjockare strumpan eller en mycket tunn 20 denier knästrumpa gjord av strumpbyxmaterial.

Tips för att undvika skavsår:

  • Compeed skavsårsplåster
  • Skavsårsstift
  • Sporttejp
  • "Liner" dvs en tunn vandringsstrumpa under en tjockare vandringsstrumpa eller en 20 denier knästrumpa gjord av strumpmaterial

Text: Susanna “Suski” Oksanen
Bilder: Konsta Linkola ja Susanna “Suski” Oksanen

Utforska Vandringskängor Visa alla

Utforska Sandaler & Slippers Visa alla

Lester Dam Slipper
Lester Dam Slipper
599.00 kr
Resa Dam Sandal
Resa Dam Sandal
499.00 kr
Halti Leine Men's Sandals black
Halti Leine Men's Sandals black
Leine Herr Sandal
499.00 kr