Halti Skaljacka

Välj rätt skaljacka

Guide till skaljackor

Skaljackan är en ”must-have” för alla utomhus aktiviteter. En bra skaljacka är vindtät, vattentät, andningsbar och slitstark. Skaljackan kan användas året om och genom att välja rätt slags skaljacka kan du lita på att den betjänar dig en lång tid framöver. Här har vi samlat våra tips för att guida dig till att välja rätt bland Haltis skaljackor.

Vad är en skaljacka?

Med skaljacka syftar man oftast på en tunnare vattentät jacka. En skaljacka ska skydda från regn och vind. I Haltis vattentäta skaljackor använder vi alltid vår egen DrymaxX®-membran. Vi har delat in DrymaxX membranen i olika klassificeringar för att klarlägga vilken vattenpelare som gäller för respektive produkt. Läs mera om DrymaxX® klassificeringen.

Vad ska man beakta när man väljer skaljacka?

Det mest relevanta man bör beakta när man väljer en skaljacka är till vad man tänkt använda jackan och hurdana omständigheter vill man att jackan ska fungera i.  Jackans material är här en avgörande faktor då det beroende på användningssyfte bör vara antingen lätt eller slitstarkt. En lätt skaljacka kan man lätt packa ned i till exempel ryggsäcken medan en starkare skaljacka håller även i mera krävande förhållanden.

Skaljackor för vandring

I skaljackor som är ämnade för vandring har man noggrant beaktat alla detaljer som till exempel fickor och sömmar för att optimera jackans användbarhet på vandringstigen. Under vandringar bär man också oftast en ryggsäck vilket ställer vissa krav på material, sömmar och fickornas placering då man beaktar ryggsäckens axel- och midjeremmar. En skaljacka för vandring måste vara bekväm och den får inte skava då man bär sin packning.

Skaljacka Hiker
Halti skaljackor
Val av färg

En naturnära färg är ett tidlöst val men beroende på vilken tid på dygnet du rör dig kan däremot en mera färggrann skaljacka
öka synligheten. En mera färgstark skaljacka kan rekommenderas om du ofta rör dig i mörker eller ensam i naturen. Många av våra skaljackor har även reflexdetaljer för att öka synligheten.

Skaljackans passform och ventilation

Justerbara fållar, ärmslut och huva gör skaljackan mera användarvänlig och utökar skyddet från regn och vind. Ventilationsdragkedjor under armarna utökar andningsbarheten och är en viktig egenskap med tanke på värmereglering.

Skaljacka med foder

En skaljacka med foder har förutom det yttre materialet med membran ett sparat material (foder) som skyddar från slitage inifrån. I skaljackor används ofta ett nätfoder som är lätt, luftigt och effektivt transporterar bort fukt från huden. Fodret kombineras ofta med ett mera slätare material vid fåll och ärmslut för att underlätta påklädnad och bekvämlighet.

2-lager skaljacka

2-lager skaljacka

I en 2-lager skaljacka finns DrymaxX membranet mellan yttermaterialet och fodret. Jackans foder är vanligen ett lätt och luftigt nätfoder som effektivt transporterar bort fukten från huden. Två-lagers skaljackorna passar utmärkt för vardag, friluftsliv, och vandring även i mera krävande förhållanden.

2,5 lager skaljacka

2,5-lager skaljacka

En 2,5-lager skaljacka har en laminerad membran med en tunn beläggning på inre sidan. Jackan har egentligen tre lager men är så tunn att det kallas 2,5 lager. Eftersom jackan är så lätt är den ett bra alternativ att lätt packa med i till exempel ryggsäcken när man beger sig ut på vandring eller annan utomhus aktivitet. Den passar bra som en extra jacka att dra om när regnet överraskar. På grund av sin tunnhet är materialet lite skörare och med tiden slitas.

3-lager skaljacka

3-lager skaljacka

I en 3-lager skaljacka har alla jackans lager, dvs. yttre materialet, membranet och foder laminerats ihop till ett enda lager. Detta resulterar i ett väldigt slitstarkt material. 3-lager jackorna har vanligen bästa vattentåligheten och andningsbarheten. Dessa jackor lämpar sig därmed ypperligt för de riktigt krävande omständigheterna som till exempel slalom, vintervandring och -cykling.

Hybridjacka

En hybrid jacka betyder att jackan är en kombination av vattentätt material och något annat material till exempel X-stretchmaterial för att optimera användarvänligheten i omväxlande förhållanden. I Haltis hybridjackor har det vattentäta materialet placerats där som regnet först träffar jackan. Hybridjackor passar bra för friluftsliv och vandring också då regnskurar förekommer. För mera ihållande regn kan det vara bra att ha en lätt vattentät
skaljacka med att dra över hybridjackan.

Tejpade sömmar

Haltis vattentäta jackor har tejpade sömmar för att undvika att vatten kommer in i de små hålen som nålen lämnar efter sig då jackan sys ihop.

Dragkedjornas vattentålighet

För att skaljackan inte ska släppa igenom vatten har våra vattentäta jackor vattenavvisande dragkedjor och skyddsklaff på insidan. Det är viktigt att uppmärksamma att dragkedjor i sig aldrig är helt vattentäta.

PFC-fritt material

Perfluorerade föreningar (PFC) har för länge varit viktiga ingredienser i produktionen av friluftskläder, eftersom de möjliggör överlägsen långvarig vattenbeständighet. Under de senaste åren har de negativa effekterna av PFC studerats mer, och utan ordentligt skydd har de ansetts vara farliga för miljön och människorna. Numera är alla Haltis skaljackor PFC-fria.

Lager på lager

För att en skaljacka ska funktionera korrekt är det också viktigt att tänka på vad man klär sig under jackan. Närmast huden rekommenderas ett tekniskt underställ som effektivt för fukten bort från huden. I kallare väder är ett värmande mellanlager ett bra val. I riktigt kallt väder kan även en lätt dunjacka fungera som mellanlager under skaljackan. skaljackans uppgifter är att skydda från regn och vind medan mellanlagret behåller värmen.

Halti skaljacka
Halti Liike skaljacka
Skaljackor till träning

Då man väljer en skaljacka för träning bör man uppmärksamma att en helt vattentät jacka inte eventuellt är det bästa alternativet eftersom andningsförmågan då vanligen är sämre. En skaljacka med bra andningsförmåga och ventilationsdragkedjor under armarna passar bra för träning.

Halti Biegga Neve Plus Naisten Kuoritakki - Violetti
Halti Biegga Neve Plus Naisten Kuoritakki - Sininen
Biegga Neve Plus DrymaxX Skaljacka
2,499.00 kr
Biegga Neve DrymaxX Skaljacka Dam
Biegga Neve DrymaxX Skaljacka Dam
2,499.00 kr
Halti Shelter Stormwall 3L Takki Naisten
Shelter Stormwall 3L Kuoritakki Naisten - Vihreä
Shelter Stormwall 3L Jacka Dam
2,399.00 kr
Halti Olhava Parkatakki Naisten - Beige
Olhava DrymaxX Parka Dam
2,699.00 kr
Halti Kallio Kurvi Naisten Parkatakki - Malli - Vihreä
Kurvi Dam DrymaxX 3L Parka Jacka
Kurvi Dam DrymaxX 3L Parka Jacka
2,899.00 kr
Halti Kallio Regnis Naisten Parkatakki - Sininen - Malli 3
Regnis Dam DrymaxX Parka Jacka
Regnis Dam DrymaxX Parka Jacka
2,499.00 kr
Alma Dam DrymaxX Skaljacka
Alma Dam DrymaxX Skaljacka
1,999.00 kr
Halti Biegga Plus Naisten Kuoritakki - Punainen - Sadetakki edestä
Halti Biegga Plus Naisten Kuoritakki - Punainen - Sadetakki
Biegga Plus Dam DrymaxX Skaljacka
2,399.00 kr
Halti Biegga Naisten Kuoritakki - Punainen
Halti Biegga Naisten Kuoritakki - Metsä - Sadetakki edestä
Biegga Dam DrymaxX Skaljacka
2,399.00 kr
Halti Lastu II Naisten 2,5L Kuoritakki - Sininen
Halti Lastu II Naisten 2,5L Kuoritakki - Kanootti
Lastu II Dam DrymaxX 2,5L Skaljacka
1,999.00 kr
Halti Eela Plus Naisten Kuoritakki
Halti Eela Plus Naisten Kuoritakki - Vaaleanpunainen
Eela Plus Dam DrymaxX Skaljacka
2,399.00 kr

Visa alla

Halti Juonto Miesten DrymaxX Kuoritakki - Vihreä
Juonto Herr DrymaxX Skaljacka
2,799.00 kr
Halti Biegga Miesten Kuoritakki - Sininen - Sadetakki
Biegga Herr DrymaxX Skaljacka
Biegga Herr DrymaxX Skaljacka
2,399.00 kr
Aro Herr DrymaxX Skaljacka
Aro Herr DrymaxX Skaljacka
1,999.00 kr
Lastu Miesten DrymaxX 2,5L Kuoritakki
Lastu Herr DrymaxX 2,5L Jacka
1,899.00 kr
Nummi Herr DrymaxX Skaljacka
Nummi Herr DrymaxX Skaljacka
2,399.00 kr
Halti Kaarna Miesten Kuoritakki - Beige
Kaarna Herr DrymaxX 3L Skaljacka
3,599.00 kr
Halti Hiker Miesten DrymaxX Pro Ulkoilutakki - Khaki - Musta
Hiker Herr DrymaxX Pro Jacka
2,499.00 kr
Halti Liike Miesten Urheilutakki - Maastopyora - Pyorailytakki - Vihrea
Liike Herr 3L DrymaxX Sport Jacka
Liike Herr 3L DrymaxX Sport Jacka
3,299.00 kr
Halti Tokoi Miesten Parkatakki - Kallio - Musta - Malli 2
Tokoi Herr DrymaxX Parka Jacka
Tokoi Herr DrymaxX Parka Jacka
2,799.00 kr
Halti Alpine Unisex Kuoritakki - Skitouring - Sininen
Alpine Unisex 3L DrymaxX Skaljacka
Alpine Unisex 3L DrymaxX Skaljacka
4,499.00 kr
Halti Fort men's shell jacket blue
Halti Fort men's shell jacket blue
Fort Herr Warm Skaljacka
Ordinarie pris 1,599.00 kr Nedsatt pris 1,119.30 kr
Halti Bergga Miesten Parkatakki - Kallio
Bergga Herr DrymaxX Vinterjacka
Bergga Herr DrymaxX Vinterjacka
3,599.00 kr

Visa alla

Några tips och råd

Ibland kan en skaljacka kännas fuktig på insidan och då tänker man ofta att vattentåligheten inte fungerar som den ska. Orsaken till problemet ligger dock ofta i det man har på sig unders skaljackan. Till exempel bomull är inte att rekommendera eftersom materialet rubbar skaljackans fuktreglering och gör att jackan inte klarar av att transportera bort fukten tillräckligt effektivt och därför känns fuktig.

Det är även viktigt att minnas att skaljackan bör tvättas regelbundet eftersom smuts också förorsakar rubbningar i andningsbarheten och membranets funktion. En skaljacka som är väl omskött andas bra och skyddar för regn och vind en lång tid framöver.

I Halti sortiment finns det ett brett utbud av skaljackor i olika färger och modeller, för olika ändamål och aktiviteter. Vi erbjuder skaljackor för dam, herr, plus size och barn.