Material - Skor

MATERIAL I HALTIS SKOR & KÄNGOR

SOFTSHELL

Softshell är en benämning för en vattenavvisande, slät och mjuk textil. I skor är Softshell ett lätt och bekvämt alternativ, samtidigt som det dock inte är det mest hållbara eller skyddande. Softshell är praktisk i promenadskor där det kombineras med en vattentät membran.  Alla Softshell som används i Halti skor är gjorda av återvunnen polyester från plastflaskor. Ursprungslandet är Kina, Haiyan Haili green Fiber Co.Ltd

FREELOCK SYSTEMDRYMAXX®

Vattentätt DrymaxX-membran är tillverkat av 100% PU, och helt FC-fritt. Membranen är laminerad i fodermaterialet, vilket vanligtvis är fukttransporterande mesh (undantag i vissa vinterstövlar). Fodret är en slags sockkonstruktion, vars alla sömmar är tejpade med vattentät tejp. Resultatet är en vattentät sko som håller fötterna torra fastän utsidan på skorna skulle bli våta.

Alla DrymaxX-skor har samma konstruktion och är alla 100% vattentäta. Funktionen är baserad på osmos och nanofiltrering, vilket innebär att membranet tillåter små ångmolekyler att passera, men inte de större vattenmolekylerna. I teorin är själva membranet mycket andningsbart, men alla andra material och lager kan dock påverka den egenskapen. Även valet av sockor påverkar den funktionen, till exempel bomull är så absorberande material att de förhindrar att fukten transporteras bort. Därmed rekommenderar vi att man alltid väljer tekniska strumpor i vattentäta skor.

 

FREELOCK SYSTEM

Freelock är en sydroreansk innovation av snabb- och säkerhetssnöresystem. Det är väldigt lätt att använda – vrid bara skivan medurs för att dra åt och moturs för att lösa. Det går enkelt även med en hand, med handskar på. Det ger en snygg passform, utan att behöva oroa sig för att skosnören som öppnar sig. Haltis Freelock System har 2 års garanti och även reservdelar finns tillgängliga.

MEMORY FOAM

Memory foam är en benämning för ett viskoelastiskt PU-skum, som ursprungligen utvecklades av NASA för rymdresor. Det är naturligt antibakteriellt, eftersom dess konstruktion är så tät att bakterier inte kan överleva på det. Samtidigt är den luftig och mjuk, och den reagerar på temperaturen och bildar stödjande dämpning i precis rätt form. Vanligtvis används materialet i madrasser för komfort, och av samma orsak i skosulor.

BOOMAXX

BoomaxX är en speciell form av PU, allmänt känd som ETPU, som gör extremt flexibelt och högenergiåtergående skummaterial. Jämfört med EVA är den mer lyhörd och mjukare, och den blir inte "trött", dvs. tappar sin form eller stöd. Detta material utvecklades ursprungligen av BASF för Adidas som Boost-teknologi. Används vanligtvis i mellansulor för skor med extra komfort effektiv stötdämpning.

VEGANTHINSULATE

3M Thinsulate är lätt, syntetisk, andningsbar och fukttålig isolering som används i vinterkängor för kallt väder. 1,5 – 3 Clo-värde, 100% polyester och hypoallergen.

FÖRNYBARA MATERIALVEGAN

Alla Halti-skor, som inte är tillverkade i läder, är i vegan. Inga animaliska produkter används i någon tillverkningsprocess. Vårt veganska läder är återvunnet PU, bearbetat i vattenbaserad produktion (fritt från fossila bränslen), kombinerat med en stickad PES-insida. Utseendet och känslan är väldigt lik läder, visst är läder mer hållbart i användning, men det är också tyngre, och behöver mycket skötsel. Veganskt läder ersätter inte riktigt läder, utan är helt enkelt ett alternativ till vanlig läder. Vårt veganska läder, eller ECO PU, är GRS-certifierat och kommer från Fujian, Kina.

FÖRNYBARA MATERIAL

Textilier av förnybara material, eller så kallade biobaserade material, används mest i foder, där slitagebördan inte är det största. Meshfoder är till exempel gjorda av GRS-certifierade alternativa fibrer som kaffe, sockerrör och bambu. Även ull eller ekologisk bomull kan användas tillsammans med återvunnen PES för stickade yttermaterial.

LÄDER

Läder som används i skor är vanligen av koskinn, eftersom det är starkt och hållbart. Skinn är biprodukter från livsmedelsindustrin, inga kor dödas eller föds upp enbart för skinnen. Läder har använts i skor i tusentals år, och det har många uppskattade egenskaper, såsom andningsförmåga, flexibilitet och hållbarhet. Sköter man väl om sina läderskor så håller de en lång tid, till och med årtionden. För att uppnå allt detta måste skinnet bearbetas i garverier. Vanligast är kemisk garvning, metoden som ger vackraste och starkaste läder. Krom är den viktigaste kemikalien som används vid garvning, och de kemiska spåren av krom övervakas mycket noggrant av EU och av Halti. Vi har nolltolerans för rester av Chrome6.

360 VISION

High-Visible skor, har vanligen ovandelen tillverkad i reflekterande material för att göra skorna synliga i alla riktningar.