Tre kvinnor visar att toppturer är för alla

Tre kvinnor visar att toppturer är för alla

När Wenla Väärälä, Johanna Ketola och Fiia Ketonen bestämde sig för att skapa sin första topptursdokumentär, hade de ett mål som gick långt bortom att bara visa upp sporten. De ville utmana hur extremsport vanligtvis framställs. I en scen dominerad av erfarna proffs, spektakulära prestationer – och män – erbjuder deras film ett fräscht, relaterbart perspektiv som gör plats för alla, oavsett kön, livssituation, ålder eller nivå.

För dessa tre finska kvinnor är LASKE mer än en dokumentär; det är ett passionerat projekt, en utmaning och ett statement. Det är Finlands första helt kvinnoproducerade topptursdokumentär som visar att kvinnor kan delta i extremsport oavsett ålder eller bakgrund – och göra det på ett engagerande sätt.


En ny syn på scenens vanliga bildspråk

Vi möter Wenla Väärälä, producent och manusförfattare för LASKE, via Teams. Hon berättar entusiastiskt om sina känslor nu när dokumentären redan har visats på flera skifilmfestivaler i norra Finland. ”Vi var så nervösa inför mottagandet, men responsen från folk i branschen har varit överväldigande positiv,” säger hon och lyser av glädje och stolthet. Denna reaktion var långt ifrån självklar; Wenla och hennes team hade nämligen minimal erfarenhet av att göra film – och var också relativt nya inom sporten.

Wenla minns rädslan över att exponera sig som amatörer i en värld där “man ofta förväntas behärska branta, imponerande linjer.” Hon undrade: “Kommer folk att respektera oss som riktiga åkare, även om våra linjer inte är perfekta?” Men deras historia och perspektiv gav publiken något helt nytt, och responsen visade att detta var en synvinkel som behövde lyftas fram.

Rädslan för kritik var inte deras enda hinder. När Wenla blev mamma för några år sedan, fruktade hon att hon skulle fastna i ”mamma-lådan” för resten av livet. ”Jag är lite äldre, bor i en storstad och nu är jag också ensamstående mamma. Hur ska jag kunna fortsätta göra det jag älskar inom natur och sport? Är jag för alltid fast i denna låda?” undrade hon. Johanna hade sin egen kamp mot en stark höjdskräck, men hennes passion för sporten var större än rädslan, och med tiden lyckades hon övervinna den.

”Det var inspirerande att se hur Johanna övervann sina rädslor,” berättar Wenla. ”Vi hoppas att hennes exempel kan uppmuntra andra att möta sina egna rädslor, vare sig det är inom sport eller andra delar av livet.”


Vikten av ett kvinnligt perspektiv

”Det här kvinnliga perspektivet var oerhört viktigt för oss,” säger Wenla och betonar hur ovanligt det är att se ett helt kvinnligt team, både bakom kameran och på fjället, inom topptursfilmer. “Jag skulle säga att i omkring 99 % av produktionerna världen över finns det minst en man med. Vad jag vet finns det ingen helt kvinnoproducerad skifilm i Finland före vår. Med den här dokumentären vill vi uppmuntra fler kvinnor att prova på toppturande och samtidigt visa att kvinnor kan ta vilken roll som helst, oavsett om det är framför eller bakom kameran.”

Filmen utmanar också idén om att extremsport är bara för våghalsar. “Alla har sitt eget ’extrema’ nivå, och du behöver inte göra de vildaste tricken för att njuta av sporten. Livet kan erbjuda alla möjliga utmaningar, men ingen av dem borde hindra oss från att prova något utmanande och givande. Vi kan bryta oss ur de lådor vi ofta omedvetet hamnar i – som moderskap, att bo i en stad eller tanken att ‘jag är för gammal för att börja.’ Det är inga begränsningar – de kan vara startpunkter.”

Ett större budskap än projektet i sig

För Wenla, Johanna och Fiia var arbetet med den här filmen ett språng ut i det okända. ”Vi var entusiastiska men oerfarna,” medger Wenla. ”Vi lärde oss så mycket genom att kasta oss rakt in i djupet. Nästa gång skulle jag göra nästan varje steg på ett annat sätt.”

Trots alla utmaningar beskriver Wenla resultatet som vackert och belönande. ”Gemenskapen runt den här sporten är otrolig,” tillägger hon. ”Den känslan av samhörighet har varit en av de bästa delarna av resan.” Wenlas passion för toppturer växer hela tiden. Hon planerar redan sitt nästa projekt och flyttar med sitt barn till Lappland för att komma närmare fjällen. “Vi kommer definitivt att fortsätta åka tillsammans med Fiia och Johanna,” säger hon leende, “och vem vet vilka andra projekt som väntar oss.”

Denna dokumentär är en uppmaning till kvinnor i alla åldrar och i alla livssituationer att ge sig ut i det okända, definiera sin egen “extremnivå” och hitta sin plats inom vilken sport eller bransch som helst. Wenla, Johanna och Fiia har skapat mer än bara en film – de har öppnat dörrar för många att se sig själva representerade inom extremsport och att känna sig som en del av outdoor-gemenskapen.

I slutet av vårt samtal återkommer vi till några ögonblick från inspelningen. Utan att avslöja för mycket delar Wenla med sig av en oförglömlig scen som också syns i filmen. Under en klar, månbelyst natt åkte teamet nerför backarna på Lilla Malla under en svagt rosa himmel. “Där var vi, vänner tillsammans, omgivna av en fantastisk natur, och alla gick vi över våra egna gränser. Det var ett ögonblick fullt av skönhet och frihet – en påminnelse om varför vi började med det här projektet.”


“LASKE” by:

Wenla Väärälä, regissör, producent och manusförfattare, @wenlav
Johanna Ketola, drönaroperatör, fotograf och manusförfattare, @johannaketo
Fiia Ketonen, regissör, videograf och redigerare, @fiiaemilia

LASKE-dokumentären kommer att släppas för fri visning på YouTube i början av 2025. Mer information kan hittas på producenten Wenla Vääräläs instagram konto @wenlav