Vattentät. Vindtät.
Andingsbar. Testad.

HALTI DRYMAXX®

DrymaxX®

Hur väljer jag rätt DrymaxX ® jacka och byxa?

När du väljer ett lämpligt plagg för vilken som helst utomhusaktivitet, börja med att ställa dig två frågor:

 • I hurudant väder kommer jag att använda produkten?
 • Vilken typ av träning planerar jag att göra?

Om det regnar eller snöar måste produkten vara vattentät. Och ju högre hjärtfrekvensen är, desto viktigare blir produktens luftgenomsläpplighet eller andningsförmåga. För att du skall lättare kunna hitta rätt produkt har vi indelat våra DrymaxX® produkter i fyra olika användningskategorier: DrymaxX® Ultimate, All Weather, Classic och Lite.

DrymaxX® Ultimate

När du befinner dig i extrema förhållanden i naturen rekommenderar vi att du använder produkter från Ultimate-sortimentet. Ultimate-produkterna är utformade för att klara extrema förhållanden, är ytterst vattentäta (minst 15.000 mm) och har väldigt god andningsförmåga (15.000 g / m² / dag). Produkter från Ultimate-sortimentet passar särskilt bra för sporter som kräver hög prestanda, oavsett förutsättningarna. DrymaxX® Ultimate produkterna har tejpade sömmar för yttersta vattentäthet.

DrymaxX® All Weather

För aktiv motion i alla väder rekommenderar vi produkter från DrymaxX® All Weather sortimentet. De är lämpliga för aktiv träning i regnväder och för högpresterande aktiviteter. Ett utmärkt val för alla utomhus- och vintersporter. Materialet har utmärkt vattentäthet (minst 10.000 mm) och god andningsförmåga (minst 10.000 g / m² / dag), så det håller dig helt torr. DrymaxX® All Weather produkterna har tejpade sömmar för yttersta vattentäthet.

DrymaxX® Classic

När du behöver en produkt för lätt och måttlig vardagsmotion i normala väderförhållanden är Classic-sortimentet perfekt för dig. Människor väljer ofta även Classic produkter när de är ute i skogen och plockar bär och svamp eller i vardagen. Deras vattentäta betyg är minst 5 000 mm och andningsförmågan minst 5 000 g/m²/dag. Tejpade sömmar säkerställer att DrymaxX® Classic produkterna är vattentäta.

DrymaxX® Lite

DrymaxX® Lite produkterna är lämpliga för avslappnad fritid eller som vardagliga stadskläder. De är tillverkade av DrymaxX® Lite material, som är vindtätt, inte helt vattentätt, eftersom sömmarna är antingen delvis tejpade eller inte tejpade. Produkter från Lite-serien skyddar dig mot vind, duggregn och slask.

Hur säkerställer jag funktionaliteten hos min DrymaxX® produkt?

DrymaxX® membranet är helt vattentätt på utsidan samtidigt som det tillåter att svett avdunstar från insidan. För att DrymaxX® produkterna skall fungera optimalt krävs det följande två saker:

För det första bör kläderna, som används därunder vara gjorda av material som inte binder fukt (dvs. svett) utan transporterar bort fukt från huden och får svett att avdunsta tack vare kroppens värmeproduktion. Underställ och träningskläder tillverkade av Haltis Active Dry-material, samt tekniska foder, transporterar bort fukt effektivt och håller huden torr. Haltis underställ i merinoull är också ett utmärkt val tillsammans med DrymaxX® produkter.

För det andra bör DrymaxX® membranet hålla sig torrt för att fuktångan ska kunna passera fritt ut. Därför appliceras en vattenbeständig behandling på ytan av alla DrymaxX® produkter på fabriken. Regndroppar absorberas inte i tyget. De droppar bort, så att ytan av tyget hålls torrt. Denna behandling slits ut och även försvinner när kläder tvättas, och produkten kan börja bli våt även från små mängder vatten, vilket skapar en vattensköld på ytan av tyget. Detta i sin tur förhindrar svett från att avdunsta. Som ett resultat kondenserar fukt på insidan och gör användarens kläder fuktiga. Folk tror ofta att klädesplagg har låtit vatten tränga in, men i verkligheten är det fukten i kroppen som stannar inne i produkten. Därför rekommenderar vi att en vattentålig behandling regelbundet appliceras på DrymaxX® produkter. Läs instruktionerna noga och applicera endast medlet på en ren yta, särskilt om du använder lättanvända sprayer.

DrymaxX® i skor

I Haltis skor är DrymaxX® membranet, som är vattenavvisande och med god andningsförmåga, laminerat i tyget i fodret som en strumpa och sömmarna i skorna är tejpade, för att hålla skorna vattentäta. Medan skodonens ytmaterial väljs efter användningsändamål.

Har Halti DrymaxX® samma egenskaper som GoreTex®? Har DrymaxX® utvecklats och designats av Halti?

DrymaxX® är Haltis eget specialmembrantyg som lanserades år 1995. Det är vatten- och vindtätt och har en utmärkt andningsförmåga. DrymaxX® har samma vattentäta, vindtäta och ventilerande egenskaper som andra välkända membranmärken på marknaden.

I enlighet med Haltis program för hållbar utveckling har man tagit hänsyn till miljön vid utvecklingen av DrymaxX® membran. Därför är DrymaxX® helt fluorfri. Dessutom applicerar vi en helt fluorfri vattenbeständig behandling på ytan av många DrymaxX® material.

DrymaxX® som utvecklats av Halti används endast i Halti- och Raiski-produkter.

Kommer min DrymaxX® dräkt hålla mig torr om det ösregnar?

Vi har fyra olika kategorier av användning för våra DrymaxX® produkter baserat på deras användningsändamål. För ihållande, kraftigt regn rekommenderar vi produkter från DrymaxX® Ultimate och DrymaxX® All Weather-sortiment, som garanterar komfort för användning även under krävande förhållanden.

Läs mer om DrymaxX kategorierna.

Vad betyder "vattentät" när det gäller DrymaxX® produkter?

Vattentäta klassificeringar avser ett materials förmåga att motstå vattentrycket, och de mäts i millimeter. Ju mindre område som utsätts för vattentryck och vikt, desto mer vattentätt behöver membranet vara.

Till exempel, om en typisk kvinna av storlek 38 (ca 60 kg och 170 cm) är på knä i en pool av vatten, bör membrantyget under hennes knäskålar mäta 13.000 mm för att hålla knäna torra och få ett vattentätt betyg. När vikt och tryck fördelas över ett större område, räcker det med ett lägre betyg för att hålla dig torr. Om en stor man till exempel sitter på en våt skidlift behöver hans kläder uppmäta 5000 mm, för att få ett vattentätt betyg.

Våra DrymaxX® produkter klassificeras därmed i fyra olika kategorier enligt deras användningssyfte, väderförhållanden och den avsedda användaren. De fyra kategorierna är DrymaxX® Ultimate, All Weather, Classic och nya DrymaxX® Lite.

Vad betyder siffrorna "5 000", "10 000" och "15 000"?

För att din DrymaxX® produkt ska uppfylla kraven för det avsedda användningssyftet, spelar vattentäthets- och andningsförmågaklassificeringarna en mycket viktig roll. Du kan välja mellan fyra olika kategorier och nivåer av användning:

 • Både vattentätheten och andningsförmågan överstiger 15000 för DrymaxX Ultimate DrymaxX® Ultimate produkten har utformats för aktiv användning under extrema förhållanden, utan kompromisser. Så här får vi en extremt vattentät och ventilerande produkt som lämpar sig för kraftigt regn. Den transporterar också bort fukt extremt bra. Tejpade sömmar säkerställer att produkten verkligen är vattentät.
 • Produkter som tillhör DrymaxX® All Weather® sortiment har vattentäthets- och andningsförmågabetyg på över 10.000, som gör dem bekväma att bära i regnigt väder och när du sportar. Produkterna är också vattentäta eftersom sömmarna är tejpade. Dessutom är DrymaxX® All Weather® produkterna utmärkta på att transportera bort fukt.
 • DrymaxX® Classic® produkter har utformats för lätt och måttlig motion under normala förhållanden. Dessa produkter kommer också med tejpade sömmar. Betygen för DrymaxX® Classic är minst 5 000. Produkter från Classic-serien är idealiska, till exempel för att plocka bär och svamp, samt för utomhusträning.
 • Det nya varumärket DrymaxX® Lite har lanserats under hösten 2018. Dessa produkter har den välbekanta DrymaxX® membranet, vilket gör materialet helt vatten- och vindtätt, men ändå luftgenomsläppligt. Produkterna i sig är dock inte helt vattentäta, eftersom sömmarna antingen är delvis tejpade eller inte tejpade alls. Produkter av DrymaxX® Lite-sortimentet är ett utmärkt val för dagliga fritidsaktiviteter och vardagskläder när du behöver skydd mot regn och vind, utan att glömma andningsförmågan.

Hur tyda andningsförmågan?

Om ett membran sägs "andas", betyder det att materialet tillåter vattenånga (från svett) att passera genom den. Ju högre siffra, desto mer andas produkten. Andningsförmågan är klassad i gram per kvadratmeter och dag (g/m²/dag). Figuren säger hur mycket ånga som kan passera genom en kvadratmeter av ett membrantyg på 24 timmar.

Med andra ord, om ett tygs andningsförmåga är 15 000 g/m²/dag, betyder det att ungefär 15 liter ånga släpps igenom tyget på 24 timmar. Hur olika användare upplever andningsförmågan beror på deras ämnesomsättning, aktivitet och kläder, samt väderförhållandena.

Läs mer om andningsförmåga

DrymaxX® membranet är helt vattentätt på utsidan samtidigt som det tillåter att svett avdunstar från insidan. För att DrymaxX® produkterna skall fungera optimalt krävs det följande två saker:

För det första bör kläderna, som används därunder vara gjorda av material som inte binder fukt (dvs. svett) utan transporterar bort fukt från huden och får svett att avdunsta tack vare kroppens värmeproduktion. Underställ och träningskläder tillverkade av Haltis Active Dry-material, samt tekniska foder, transporterar bort fukt effektivt och håller huden torr. Haltis underställ i merinoull är också ett utmärkt val tillsammans med DrymaxX® produkter.

För det andra bör DrymaxX® membranet hålla sig torrt för att fuktångan ska kunna passera fritt ut. Därför appliceras en vattenbeständig behandling på ytan av alla DrymaxX® produkter på fabriken. Regndroppar absorberas inte i tyget. De droppar bort, så att ytan av tyget hålls torrt. Denna behandling slits ut och även försvinner när kläder tvättas, och produkten kan börja bli våt även från små mängder vatten, vilket skapar en vattensköld på ytan av tyget. Detta i sin tur förhindrar svett från att avdunsta. Som ett resultat kondenserar fukt på insidan och gör användarens kläder fuktiga. Folk tror ofta att klädesplagg har låtit vatten tränga in, men i verkligheten är det fukten i kroppen som stannar inne i produkten. Därför rekommenderar vi att en vattentålig behandling regelbundet appliceras på DrymaxX® produkter. Läs instruktionerna noga och applicera endast medlet på en ren yta, särskilt om du använder lättanvända sprayer.

Vad är rätt temperatur för att tvätta DrymaxX® kläder?

Alla DrymaxX® produkter har individuella tvättinstruktioner som alltid behöver följas. Vanligtvis tvättas DrymaxX® kläder i 30 °C.

Läs alltid tvättråden. Om du har några frågor är du välkommen att kontakta vår kundtjänst.

Läs tvättråden här

DrymaxX® produkter ska tvättas separat, och inifrån och ut. Spin- och torktumling samt vridning av kläderna kan orsaka skador. Stäng alltid krok-och-öglefästen och blixtlås noggrant innan tvätt. Fästen kan skada, till exempel, mesh foder om de fastnar i det. Att dra upp blixtlåsen innan tvätt förhindrar att blixtlåsens tänder slits eller skadas.

Det rekommenderas inte att använda sköljmedel eller tvättmedel som innehåller sköljmedel, eftersom deras ingredienser kan täppa till de mikroskopiska porerna i DrymaxX® membranet. Använd inte lösningsmedel.

DrymaxX-membranet kan skadas av t ex säkerhetsnålar, som gör hål i det. Om det finns ett slitet område eller ett hål i din DrymaxX® produkt, måste det tejpas efter sömnad för att säkerställa att produkten är vattentät. Det rekommenderas inte att använda vattentätmedel som innehåller kisel.

För att hjälpa DrymaxX® produkter behålla sina kvaliteter, måste de behandlas med en produkt avsedd för kläder med ett membranskikt. Dessa produkter finns i välutrustade sportbutiker. Behandlingen bör tillämpas när externa vattenkällor inte längre bildar droppar på materialets yta, utan absorberas. Ytan kommer att kännas våt och kall när den är fuktig, eftersom ytvattnet hämmar vattenångan på insidan från att avdunsta ut genom tyget.

Läs noga igenom behandlingsanvisningen före användning, och observera att produkten endast får appliceras på rena, tvättade plagg.

Min DrymaxX® jacka har ett hål, kan jag fixa det själv utan att skada jackans membran?

Du kan fixa en produkt med ett DrymaxX® membran själv så att produkten förblir vattentät. Om du lappar hålet måste sömmarna tejpas på insidan för att säkerställa att produkten förblir vattentät. Välj en sömtejp som passar till din jacka. Små slitage kan fixas med enbart sömtejp.

Kontakta Haltis kundtjänst, så kan vi ge dig instruktioner samt en bit sömtejp. Självhäftande reparationsplåster finns också.

Hållbarhet

Som företag tar vi ansvar för vårt sociala, miljömässiga och finansiella agerande — baserat på lagar, regler och förordningar på varje marknad.

I enlighet med Haltis program för hållbar utveckling har man tagit hänsyn till miljön vid utvecklingen av DrymaxX® membran. Därför är DrymaxX® helt fluorfri. Dessutom applicerar vi en helt fluorfri vattenbeständig behandling på ytan av många DrymaxX® material.

THINK AHEAD – vårt hållbarhetsprogram

Respekt för människan och naturen är grunden för all Haltis verksamhet. Ingen kan längre ignorera klimatförändringar och miljöfrågor. Våra produkter är utformade för ett friluftsliv och sport, och det är viktigt för oss att bära vårt ansvar för vårt miljömässiga och ekonomiska fotavtryck. Som företag tar vi också fullt ansvar för att respektera människor genom att tillverka våra produkter under socialt och etiskt acceptabla förhållanden, i enlighet med lagar och förordningar i de länder där vi är verksamma, samt riktlinjerna i branschen. Vi blickar in i framtiden — vi tänker långsiktigt och gör vårt bästa för att se till att även kommande generationer kommer att kunna njuta av en ren miljö.

Vi blickar in i framtiden och tänker långsiktigt.

Läs mer om vårt program ”THINK AHEAD” för hållbar utveckling.

Miljöansvar

 • Halti designar och tillverkar hållbara produkter och beaktar miljöeffekterna av varje produkts livscykel.
 • Vi är en bluesign® systempartner och kräver att både våra nya och befintliga underleverantörer följer den detaljerade listan över bluesign® begränsade ämnen.
 • Vi använder inte äkta päls i våra produkter.
 • Vi accepterar inte oetisk behandling av djur, inklusive tvångsmatning, plockning av fåglar som fortfarande lever eller ullproduktion där mulesing används.
 • Vi använder 3D designprogram, som minskar mängden textilmaterial.

RDS – certifierat dun

 • Sedan mars 2014 använder Halti enbart RDS (Responsible Down Standard) – certifierat dun, som övervakas av oberoende och högt respekterade Textile Exchange och kan spåras ända tillbaka till den dunproducerande gården.
 • Hela försörjningskedjan av RDS-certifierat dun övervakas av Textile Exchange, därmed kan du vara säker på att dunet i våra produkter är inte bara av högsta kvalitet utan även etiskt anskaffat från ankor och gäss vars välbefinnande har säkerställts.  
 • Varje fas av försörjningskedjan övervakas och granskas varje år. I kombination med spårningsmöjligheter har ursprunget av dun aldrig varit mer öppet och alla dun är en biprodukt av livsmedelsproduktionen.

Eco produkter innehar minst en av dessa kvaliteter:

 • Tyget som används är bluesign ® certifierat
 • Den är framställd av återvunnet material
 • Vattenavvisande behandlingen är fluorfri
 • Den är tillverkad av ekologisk bomull
 • Den är gjord av högkvalitativa dun från strikt kontrollerade leverantörer, där dun är en biprodukt av livsmedelsproduktionen.

Företagens sociala ansvar

Våra produkter är tillverkade under socialt och etiskt acceptabla förhållanden.

 • Sedan 2010 har vår upphandlingsverksamhet styrts av vårt medlemskap i Business Social Compliance Initiative, som garanterar rättvisa arbetsvillkor och värnar om våra underleverantörers arbetstagares rättigheter.
 • Som medlem i Amfori (The Business Social Compliance Initiative), utövar vi aktivt vårt inflytande för att främja ekonomiskt, socialt och ekologiskt ansvarsfull verksamhet och för att upprätthålla vår medvetenhet om dessa frågor.
 • Som medlem i EOG-organisationen (European Outdoor Group) tar vi del av projekt för hållbar utveckling i vår bransch och skaffar oss förstahandsinformation om frågor som är relevanta för vår sektor.
 • Vi stödjer ”Protect Our Winters Finland”, en organisation som arbetar mot klimatförändringar och för att rädda finska vintrar.

Vårt framtida mål

 Sedan 2010 är hållbar utveckling ett viktigt inslag i Haltis affärsstrategi. Mycket har redan gjorts, men vi fortsätter att förbättra vår verksamhet. Vi kommer att fortsätta att sikta högt.

Följande är våra konkreta mål inom alla våra marknadsområden:
 • Vi förbinder oss att öka andelen av våra Amfori-granskade leverantörer till 80% år 2020 i alla våra produktkategorier.
 • Vi ökar användningen av återvunnet material betydligt i våra produkter.
 • Vi förbättrar vårt företagsansvar på olika sätt som medlem i FIBS (Finnish Business & Society) och EOG (European Outdoor Group).
 • Halti är en bluesign® systempartner och vi kräver att våra nya och befintliga underleverantörer följer den detaljerade bluesignen® listan på begränsade ämnen.
Hur kan vi bidra till att minska utsläppen av mikroplaster?
 • Använd dina produkter under en längre tid och återvinn produkterna efter användning.
 • Tvätta syntetiska produkter mindre, ibland är vädring tillräckligt för att fräscha upp produkten.
 • Tvätta de syntetiska och naturliga fibrerna separat, enligt studier kommer det att göra att färre mikrofibrer lossar.
 • Undvik plast i det dagliga livet och återvinn allt använt plastavfall.