Halti Skor & KängorHalti Skor & Kängor

GUIDE: VÄLJ RÄTT SKOR

TIPS FÖR HUR DU VÄLJER RÄTT HALTI-SKOR

Halti-skor för olika användningsområden

Halti designar och tillverkar ett brett sortiment av skor för utomhusbruk, träning och fritid. Skorna är designade för olika förhållanden och är indelade i kategorier beroende på deras avsedda användning. I den här artikeln hittar du tips om hur du väljer rätt skor, skötsel- och tvättinstruktioner och information om skoteknik. Alla Halti skor är designade i Finland.

Vandringskängor

Vandringskängor eller trekkingskor med en vridstyv gummisula med bra grepp är lämpliga för vandring i svårare terräng. Halti använder Michelins och Vibrams patenterade sulor, som är särskilt utformade för bra grepp och slitage i krävande terräng. Trekkingskor har oftast högre vrist för att stödja och skydda fotleden. Ju längre vandringen är och ju svårare terrängen är, desto mer stödjande och skyddande bör skon vara. Vandringsskor är vanligtvis vattentäta och utformade för långa promenader.

UTFORSKA

Frilufts- och outdoorskor

Lättare och mer flexibla utomhusskor passar för allmänna utomhusaktiviteter, till exempel promenader på skogsstigar, grusvägar och i staden. Haltis outdoorskor är låga eller mellanhöga och oftast vattentäta DrymaxX®-skor. Vi använder mycket av Haltis egen GripmaxX Antislip- eller Hiker-sula, som har lovordats för sin flexibilitet och sitt grepp. Skor med GripmaxX-sula har en bredare läst, vilket ger tårna utrymme att röra sig. Skorna är inte lika robusta som vandringskängor, men de är bekvämare för kortare promenader.

UTFORSKA

Dubbskor

Dubbskor är endast lämpliga för utomhusbruk och avsedda för hala och isiga ytor. Rekommenderas inte på asfalt eller hårda golv, eftersom dubbarna kan göra att skorna känns ännu halare och slits ut snabbare. Haltis dubbar är tillverkade av rostfritt stål och är inbäddade i en gummisula under gjutningsfasen, så att de håller sig på plats under användning. Dubbskor är avsedda för vinterbruk, så de är alltid vattentäta och varma.

UTFORSKA

Friktionsskor

Skor med friktionsgummisula, även kallade IceControl, är ett alternativ till dubbskor. De är mer mångsidiga, eftersom de även fungerar på asfalt och inomhus. Greppsulornas egenskaper motsvarar inte riktigt dubbskornas grepp på is, men greppet är bättre än med en vanlig gummisula. Halti samarbetar med Michelin för en specialdesignad IceControl-gummisula som är avsedd för is och packad snö. Den kan jämföras med bilens friktionsvinterdäck, som har liknande gummiblandning. Dessa skor är avsedda för vinterbruk och är därmed vattentäta och varma.

UTFORSKA

Sandaler

I Haltis skosortiment finns sandaler som passar för olika ändamål. Sandalerna för promenader och terräng har en flexibel och stötdämpande mellansula i Phylon, en kraftig yttersula i gummi och en ergonomiskt utformad fotbädd. Överdragets remmar är kraftiga och kan justeras med kardborreband för en lämplig passform.

UTFORSKA

Fritidsskor

Haltis fritidsskor kombinerar funktionalitet, bra egenskaper och en sportig look. I sortimentet finns olika skor för olika fritidsaktiviteter; sportiga sneakers med superbekväm BoomaxX-mellansula och ovandel som andas, och mer avslappnade, lätta fritidsskor för resor och sommardagar i stan.

UTFORSKA
Rorvik Dam Mid DrymaxX Vandringskänga
Rorvik Dam Mid DrymaxX Vandringskänga
1,499.00 kr
Optima 2 DrymaxX Vandringskänga
Optima 2 DrymaxX Vandringskänga
2,499.00 kr
Fara Herr Mid 2 DrymaxX Skor
Fara Herr Mid 2 DrymaxX Skor
1,099.00 kr
Halti Fara Mid 2 Naisten Kengät - Harmaa kenkä
Fara Dam Mid 2 DrymaxX Skor
1,099.00 kr
Halti Fara Low Naisten Kengät - Musta
Fara Dam Low 2 DrymaxX Skor
Fara Dam Low 2 DrymaxX Skor
999.00 kr
Fara Herr Low 2 DrymaxX Skor
Fara Herr Low 2 DrymaxX Skor
899.00 kr
Halti Tornio Talvikengät
Tornio DrymaxX Vinterskor
Tornio DrymaxX Vinterskor
1,299.00 kr

Visa alla

Halti Lago Women's white slippers
Halti Lago Women's white slippers
Lago Dam Slipper Aquatech
599.00 kr
Lente 2 Junior Skor
Lente 2 Junior Skor
399.00 kr
Halti Fjalla Naisten DrymaxX Talvisaapas
Halti Fjalla Naisten Talvikengät - Saapas
Fjalla Dam Vinterkänga
1,399.00 kr
Halti Tornio Talvikengät
Tornio DrymaxX Vinterskor
Tornio DrymaxX Vinterskor
1,299.00 kr
Kevo Mid Herr DrymaxX Vinterkängor
Kevo Mid Herr DrymaxX Vinterkängor
1,099.00 kr
Lester Dam Sneakers
Lester Dam Sneakers
599.00 kr
Kiruna Dam DrymaxX Vinterstövel
Kiruna Dam DrymaxX Vinterstövel
1,199.00 kr
Halti Zuma Lasten Lenkkari - Sininen
Zuma Junior DrymaxX Sneakers
Zuma Junior DrymaxX Sneakers
599.00 kr
Sahara 2 Herr Sneaker
Sahara 2 Herr Sneaker
999.00 kr

Visa alla

VÄLJ RÄTT STORLEK

Skostorleksangivelsen är alltid vägledande och avser längden på skons sula. Passformen påverkas dock även av lästbredden och omkretsen, som kan variera mellan olika skomodeller. Även modell och material påverkar passformen. Skor tillverkas alltid enligt vald standard och få människor har standardfötter. Haltis egen läst är relativt rymlig, men vi använder också olika läster för att kunna erbjuda alternativ för olika fötter.

Det är viktigt att mäta foten korrekt och välja den storlek som passar bäst enligt storleksguiden. Skor ska alltid ha 5 mm spelrum vid tån, och det är bra att tänka på när man mäter foten. Foten mäts genom att trampa jämnt på pappret med hela vikten, rita märken på tå- och hälspetsarna och mäta den raka linjen mellan märkena. Måtten i skotabellen är vägledande, eftersom det kan förekomma små skillnader mellan läst och modell. De maximala skillnaderna är endast +/- 2 mm.

Haltis skor tillverkas enligt den internationella EU-storleksstandarden, och variationen i passform orsakas främst av bredden, omfattningen, sulan och tjockleken på materialen. För att hitta en lämplig passform kan du söka efter skor med "normal", "generös" och "smal" passform. Alla ligger inom gränserna för normala dimensioner och i enlighet med den allmänna standarden, men till exempel den generösa modellen är lite rymligare vid huvudet och den smala modellen är lite smalare. Passformen kan förbättras genom att byta ut den uttagbara innersulan mot en specialinnersula.