Spinnova® gör samarbete med nordiska outdoor företaget Halti

EN URBAN PARKAS TILLVERKAD AV SPINNOVA® FIBER OR FÄRGAD MED IMOGOS MILJÖVÄNLIGA TEKNIK, TILLGÄNGLIG VÅREN 2023

SPINNOVA & HALTIS PRESSMEDDELANDE 22.11.2022

Cyclus Unisex parkas är den första produkten från Spinnova och Haltis samarbete och det nyaste tillskottet i den nyligen lanserade Kallio kollektionen. Parka jackan som är vattenavvisande och vindtät är tillverkad i SPINNOVA® fiber och bomull och är färgad enligt den svenska imogos miljövänliga färgningsteknik. Detta är den första produkten som kombinerar både Spinnovas och imogos tekniker i en och samma produkt. Jackan kommer att finnas tillgänglig våren 2023.

Det finländska outdoor företaget Halti har lanserat sin första produkt tillverkad av SPINNOVA® fiber och bomull; en vattenavvisande och vindtät Parkas. Cyclus Unisex Parka jackan är en del av nyligen lanserade Kallio® by Halti® kollektionen,  som är en urban kollektion med tidlösa plagg och assessorer som lämpar sig för både stads- och friluftsliv.  

Halti x Spinnova Cyclus Unisex Parka - Vihreä

”Vi har höga krav på alla material vi använder i våra produkter på Halti; förutom återvinning och hållbarhet måste materialen även vara hållbara och slitstarka, samt ge skydd för vind och horisontalt regn. Det är fascinerande att använda sig av nya slags material och lära sig hur de fungerar i praktiken. Vårt långsiktiga mål är att göra plagg så som Cyclus Unisex Parkas tillgänglig för ett brett kundsegment, som en grundsten i den vardagliga garderoben. Att veta att SPINNOVA® inte kompromissar med prestanda eller hållbarhet gör dem till en naturlig partner i vårt arbete”, resonerar Haltis vd Aki Kuusilehto.

Cyclus Unisex parkas kombinerar två innovativa teknologier: tillerkad i SPINNOVA fiber och färgad enligt den svenska textilindustriföretaget imogos miljövänliga teknik. imogos patentbelagda teknologi är ytterst resurs effektiv och sparar över 90% av energi-, kemikalie- och vattenåtgång som används vid vanlig jet-färgning. I tillverkningen av SPINNOVA®-fiber används ytterst lite vatten och inga skadliga kemikalier. Resultatet är ett helt och håller biologiskt nedbrytbart och återvinnbart material. Spinnova tillkännagav sitt partnerskap med imogo i juli 2022.

En tredjedel av hela klädproduktionens koldioxidavtryck uppstår vanligen i materialets produktion, färgning och behandling. Därmed ger SPINNOVA®s och imogos innovativa teknologier en möjlighet att minska verksamhetens koldioxidavtryck, samt minska vatten och kemikalieåtgången.

”Halti och imogo är båda exemplariska exempel på starka nordiska bränd, som höjer ribban för både kreativitet, prestada och hållbarhet. Vi är väldigt glada att vi kan fördjupa vårt samarbete med båda företagen och vi ser verkligen fram emot lanseringen av Cyclus Unisex Parka jackan”, tillägger Spinnovas vd Kim Poulsen.

Produktlanseringen är den del av Spinnovas affärsplan. Tillsammans med sin finansiär och partner Suzanon har Spinnova som målsättning att globalt producera en miljon ton av hållbart SPINNOVA fiber inom 2031-2033 och därmed erbjuda globala modebränd och återförsäljare en mångsidig och hållbar fiber i kommersiella mått.

Tilläggsinformation:

Kim Poulsen, vd för Spinnova comms@spinnova.com

Aki Kuusilehto, vd för Halti Oy aki.kuusilehto@halti.fi

Hållbara textilmaterial, naturligt

SPINNOVA

Spinnova revolutionerar den globala textiltillverkningens metoder. Spinnova har utvecklat en helt ny teknologi för tillverkning av textilier av trä och restmaterial från läder-, textil-, och matavfall, utan skadliga kemikalier. SPINNOVA®-fiber lämnar inger rest- eller överskottsmaterial, inte heller mikroplaster och CO2 utsläppen och vattenförbrukningen är minimalistisk. SPINNOVA® materialet är snabbt nedbrytbart och fullständigt återvinnbart. Spinnova har förbundit sig till att endast använda ansvarsfulla råvaror som till exempel FSC certifierat trä och restmaterial. SPINNOVA® tillverkas utan invecklade och skadlioga kemikaliska processer och känns som bomull, linne eller andra naturfiber.

Corporate & IR site: www.spinnovagroup.com

Inspiring people to connect with nature

HALTI

Halti är ett finländskt friluftslivsmärke med över 40 års erfarenhet och vårt mål är att förenkla friluftslivet, så att alla kan hitta ett sitt att njuta av utomhusaktiviteter oberoende av väder, landskap eller årstid. Halti finns till för att hjälpa människor att hitta sina egna toppögonblick – att uppleva balansen, lugnet och harmonin som kommer med att uppleva naturen. Vi finns till för att hjälpa alla att hitta sitt eget sätt att njuta av utomhusaktiviteter. Oberoende om det betyder vandring i fjällen eller en promenad i stadsparken.

Haltis verksamhet bygger på att respektera miljön och andra människor. Våra produkter är designade för friluftsliv och sport. Med vårt program för hållbar utveckling THINK AHEAD, tar vi ansvar för våra sociala, miljömässiga och finansiella fotavtryck. Vi har mycket arbete framför oss, men vi försöker kontinuerligt att göra bättre.

Halti är grundat 1976 och dess huvudkontor finns i Sibbo.