VÄLJ RÄTT SKIDJACKA

För att kunna njuta till fullo av utomhuslivet och aktiviteter vintertid är rätt klädsel ett måste. En skidjacka får inte vara för tight eftersom den bör rymma värmande under- och mellanlager när temperaturen där ute det kräver. En för stor jacka kan däremot begränsa rörelseförmågan och kännas klumpig. Därför är det viktigt att lägga extra uppmärksamhet på att välja rätt storlek. Kolla alltid att jackan skyddar ryggen ordentligt och inte är för kort, ärmarna bör också vara långa nog för att ge skydd åt lätt frysande händer.

SKIDJACKAN

En skidjackas viktigaste
egenskaper är att den ska vara vindtät, vattentät (eller avvisande) och andningsbar och i riktigt kallt väder; vaddrerad.

Halti - Herr  Skidjacka

Vindtät

En skidjacka bör vara vindtät eftersom vinden gör att kylan känns mycket kallare än vad temperaturen visar. När det blåser hårt känns det som kölden biter i extra hårt eftersom den försämrar värmeisoleringen och därmed får det att kännas kyligare. Desto mer vind och kyla desto kallare känns det.

Vattentät

En skidjacka behöver inte nödvändigtvis ha lika bra vattenpelare som en skaljacka eftersom det mera sällan regnar just då man beger sig ut i backen. Men regn och blötsnö är ändå omständigheter som förekommer så därför bör skidjackan ha någon slags vattentålighet eller vara vattentät. Också då man tar en paus och kanske sitter inomhus med jackan smälter snön på jackans yta, om jackan då inte är vattentålig/tät så blir den våt. En våt jacka är verkligen inte att föredra i skidbacken och kan rentav vara till skada om det är kallt eftersom fukten i den fryser snabbt och därmed ökar risken för förfrysning. Man bör aldrig vistas längre stunder utomhus i blöta kläder då det är minusgrader. 

Om du är en aktiv skidåkare så välj en jacka som är helt vattentät också vid dragkedjorna. Om du däremot är en mera sporadisk åkare och bara stannar några timmar i backen räcker det bra med jacka som har ett vattentätt skal.   Och kom ihåg att packa ned mobiltelefonen ordentligt så den inte får fukt eller snö på sig.

Halti skidjackorHalti skidjackor

Andningsbarhet och isolering

Andningsbarheten är en faktor som varierar beroende på användare, det som en upplever som behaglig kan en annan uppleva som för varm. Det lönar sig att fundera på hur man själv vanligen brukar uppleva kyla och hur lätt man brukar få kallt i olika situationer. Eftersom skidsport är en aktiv gren bör jackan vara andningsbar så den släpper ut fukten. Om fukten blir kvar i jackan finns det en risk att den fryser och man får kallt.

Om du hör till de som svettats kan det vara bra att lägga extra uppmärksamhet vid rätt lagar på-lager klädsel och kanske välja en skaljacka med lättare isolering. Om du däremot fryser lätt är en jacka med ordentlig vaddering och ett isolerande lager i jackan. En vadderad jacka tål kyla bättre.

Halti SkiTouring
Halti Joy Skidanorak
Halti Storm Skidjacka

Skidjackans funktioner

En bra skaljacka har funktioner som ficka för liftkort, snödamask i fållen, skyddande krage, ärmslut med resårer som håller kylan ute. En huva är en bra egenskap då vädret växlar. Skidkläder får gärna vara färgglada så att man syns i backen och på så sätt undviker oväntade krockar med andra skidåkare. Om du helst ändå föredrar en svart eller vit jacka så kombinera den gärna med ett par färggranna skidbyxor.

När du väljer en jacka som är anpassad för dina behov kommer du garanterat att njuta mera av dina åk.

Halti Galaxy Skidjacka
Checklist när du väljer skidjacka
  • Vindtät
  • Vattentät eller vattenavvisande
  • Andningsbar
  • Ficka med dragkedja för liftkort
  • Snödamask i fållen
  • Skyddande resårer i ärmslut
  • Vaddering ifall du brukar åka i kallt väder eller har lätt för att frysa

Utforska våra skidjackor Visa alla

Galaxy Naisten DrymaxX Laskettelutakki - Sininen
Galaxy Naisten DrymaxX Laskettelutakki - Sukset
Galaxy Dam DrymaxX Skidjacka
4,499.00 kr
Wiseman Miesten Laskettelutakki - Sininen
Wiseman Herr DrymaxX Skidjacka
Wiseman Herr DrymaxX Skidjacka
3,499.00 kr
Halti Joy Naisten Laskettelutakki - Punainen
Halti Joy Naisten Laskettelutakki - Husky
Joy Dam DrymaxX Skidanorak
2,699.00 kr
Halti Storm Miesten DrymaxX Laskettelutakki - Punainen
Halti Storm Miesten DrymaxX Laskettelutakki - Lasketteluasento
Storm Herr DrymaxX Skidjacka
4,499.00 kr