Skötselråd

Kläder

Friluftskläder- och utrustning kräver regelbundet underhåll och skötsel. När du tar väl hand om dem enligt tvätt- och skötselinstruktionerna får du njuta av dem längre. Rätt och regelbunden skötsel är också kravet på Halti-produktgarantin.

Följ skötselråden noggrant och låt inte smutsiga sportkläder förbli otvättade, eftersom svett och smuts kan bli ingrodd i produkten, vilket gör rengöring svårare. Och tekniska kvaliteter som materialets andningsförmåga kan äventyras när produkten är smutsig.

 

SKÖTSELRÅD FÖR DRYMAXX PRODUKTER

DrymaxX produkter behöver samma mängd omsorg och uppmärksamhet som andra kläder. När du följer produktens tvättråd kommer produkten att hålla längre och framförallt prestera bättre.

Alla DrymaxX produkter ska tvättas separat och vändas ut och in. Kom ihåg att stänga alla kardborrebandsjusterare och alla dragkedjor innan du tvättar eftersom de kan skada produkten under tvätten. Spinning, torktumling och vridande kan även skada produkten. Använd inte sköljmedel eftersom det kan blockera de mikroskopiska porerna i DrymaxX-skiktet. Använd inte lösningsmedel. Följ de detaljerade tvättinstruktionerna på DrymaxX produkten noga.

Det tunna DrymaxX-skiktet kan skadas till exempel genom användning av säkerhetsnålar som punkterar det vattentäta membranet. Om ett snitt eller ett hål uppkommer i en DrymaxX-produkt måste detta förseglas med tejp efter att de har sytts för att säkerställa att plagget förblir vattentätt. Användning av kisel som innehåller korrekturprodukter rekommenderas inte för DrymaxX-produkter.

För att hjälpa DrymaxX produkter att hålla sina kvaliteter måste de behandlas med en produkt som är avsedd för kläder med ett membranskikt. Denna behandling finns i välutrustade sportbutiker. Behandlingen bör tillämpas när regn/vatten inte längre bildar droppar på materialets yta utan absorberas. Ytan kommer att kännas våt och kall när den är fuktig, eftersom ytvattnet hämmar den inre vattenångan från att passera ut genom tyget. Läs noga igenom behandlingsanvisningen före användning och observera att produkten endast får appliceras på rena och tvättade plagg.

 

SKÖTSELRÅD FÖR UNDERSTÄLL

Vi rekommenderar att du tvättar underställ som används under intensiv träning efter varje användning. Användningen av specialtvättmedel för underställ garanterar att produkterna tvättas ordentligt. Följ tvättråden på produkten. Använd inte blekmedel eller sköljmedel. I fall underställ råkar lukta (svett), kan du skölja plagget i en vatten / vinägerlösning, så fräschar du upp det. Vinäger rekommenderas dock inte för användning med sömlösa produkter.

 

ALLMÄNNA SKÖTSELRÅD OCH TIPS

 • Töm fickorna, ta bort reflexer och andra tillbehör, stäng eventuella dragkedjor och tryckknappar och lägg fläckborttagningsmedel på eventuella fläckar (testa dock att färgen inte släpper från materialet genom att applicera i förväg en liten mängd rengöringsmedel på ett omärkbart område, såsom inuti manschetten eller frontpanelen på en jacka).
 • Sortera tvätten efter färg och material. Tvätta delikata plagg och tunga ytterkläder separat. Använd en tvättpåse om det behövs.
 • Fyll inte tvättmaskinen för mycket. Rengöringsresultatet är bättre när du använder en stor mängd vatten.
 • Följ tvättinstruktionerna noga t.ex. om det står att produkten ska tvättas separat, tvätta den separat. Detta förhindrar färgning och säkerställer att inga tvättmedelsrester finns kvar.
 • Använd tvättmedel med måtta. Om produkten är bara svettig utan egentlig smuts, kan du använda en mindre mängd tvättmedel. Vi rekommenderar att du använder specialtvättmedel för tekniska plagg. Dessa finns tillgängliga i välutrustade sportbutiker. Annars är flytande rengöringsmedel för färgglada kläder lämpliga.
 • Vi rekommenderar inte användning av sköljmedel eftersom dessa kan påverka produktens funktion.
 • Lämna inte produkterna i tvättmaskinen efter tvätt. Häng upp dem för att torka så snart som möjligt efter att tvättcykeln är klar. Häng upp dem för att torka på en väl ventilerad plats och använd torktumlare om tvättinstruktionerna tillåter detta.
 • Vi rekommenderar en lätt sköljning av Active Dry plagg varje gång de blir svettiga. Om en produkt har en obehaglig lukt efter tvätt kan detta neutraliseras genom att produkten sköljs i en stor mängd vatten som innehåller en droppe vinäger (det räcker med en sköljning, blötlägg inte). En normal tvätt i tvättmaskinen rekommenderas efter detta.
 • Vi rekommenderar att du tvättar dunprodukter med ett specialtvättmedel som är avsett för dem. Dunprodukter bör torkas i en torktumlare för att återställa deras fluffighet. Det hjälper om du placerar en tennisboll inuti produkten både under tvätten och vid torktumling. Om dun fortfarande sitter ihop efter tvätt kan du använda ett separat sköljprogram. Då avlägsnas eventuella tvättmedelsrester från produkten. Du kan använda en tennisboll under spinningen för att göra produkten fluffigare. Om torktumling inte är möjlig, torka produkten på en luftig plats och fluffa upp det ofta.
 • Eftersom vatten- och smutsbeständig behandling av DrymaxX-tyger kan försvinna genom användning och vanliga tvättar, rekommenderar vi att ett extra tätskiktsmedel används för kläder med ett membranskikt (medlet får inte innehålla kisel). Observera att denna behandling alltid måste tillämpas på en ren produkt. Följ bruksanvisningarna noggrant.
 • Det är också en bra idé att lufta plagg mellan tvättar.

 

DUN ÄR LÄTT OCH VARMT

När du behöver skydd mot extrem kyla, dun är det bästa valet. De goda värmeisolerande egenskaperna hos dun baseras på materialets förmåga att binda luft till sig och skapa ett varmt 'klimat' inuti plagget. För att dun ska kunna fungera optimalt, bör plagget vara tillräckligt löst, eftersom snäva snitt tar bort det utrymme som dun behöver och då kan inte önskad värmenivå nås. Mycket tunna och lätta omslag och fodermaterial används också ofta i dunprodukter för att göra produkten mjuk och lätt. Det är också lätt att packa produkterna på ett litet utrymme, även i din egen ficka, eftersom dun har en fenomenal kapacitet att återgå tillbaka till sin ursprungliga storlek.

 

VILKEN INFORMATION SKA JAG KONTROLLERA OM DUNFYLLDA PRODUKTER?

Förhållandet mellan dun och fjädrar. Dunfyllda produkter är antingen 100% dun eller en blandning av dun och fjädrar. Till exempel, i en blandning, där värdet är 90/10 anges mängden fyllning per 100 gram, dvs 90g är dun och 10g fjädrar. Ju högre första siffra, desto varmare dunfyllnad.

Fill Power anger luftighet och kvalitet på dynfyllnaden och dess enhet är CUIN. Denna enhet anger antalet kubiktum per uns av fjädrar. Till exempel, ett uns (28.35g) av dun med Fill Power 750 fyller 750 kubiktum. Ju högre värde, desto bättre isoleringsförmåga och lättare dun, och desto mindre dun behövs för att säkerställa önskad nivå av värme. Vid Fill Power värden på 400–450, dun är av medelkvalitet, 500–550 är bra, 550–750 är mycket bra och 750+ utmärkt.

 

DUN – EN REN NATURPRODUKT

Dun är lätta och luftiga och passar i ett litet utrymme, och är den bästa värmeisolering i förhållande till sin vikt på marknaden. Dun är också mycket ekologiskt eftersom det är en ren naturprodukt. Djurens rättigheter är en del av Haltis hållbara utveckling och etiska riktlinjer, så vi använder bara dun som produceras som en sidoprodukt av livsmedelsindustrin i våra kläder och sovsäckar.

 

SKÖTSELRÅD

När du vårdar dunprodukter är det viktigaste att komma ihåg lufttorkning, helst i en torktumlare, efter en tvätt eller väta. Vädring av en sovsäck efter användning gör produkten mer bekväm att använda och ser till att den kommer att fortsätta att fungera.

TVÄTTINSTRUKTIONER

 • Tvätta dunfyllda produkter separat i rikligt med vatten.
 • Använd ett flytande rengöringsmedel om möjligt; vi rekommenderar en av de speciella flytande rengöringsmedel som finns för dunfyllda produkter.
 • Använd bara en liten mängd tvättmedel, ungefär en tesked per maskin.
 • Extra sköljning rekommenderas, särskilt om du använder andra rengöringsmedel än de som är avsedda för dunfyllda produkter. Detta kommer att säkerställa att tvättmedelsrester avlägsnas från produkten och att dunens egenskaper bibehålls.
 • Under tvätten kan en tennisboll placeras inuti maskinen för att fluffa upp produkten. Detta hjälper dunens spridning i fiberfacken, förhindrar dunen från att packas tillsammans och gör produkten lösare och lättare.
 • Efter tvätt, spinntorka produkten väl.

TORKNING

 • Torka dunfyllda produkter i torktumlare, men kontrollera alltid att produktens egna tvättråd tillåter detta.
 • Om det inte är möjligt att använda en torktumlare, torka produkten på en så luftig plats som möjligt, antingen på en hängare eller horisontellt på en torkram.
 • Det är en bra idé att fluffa upp produkten då och då under torkning.
 • Att följa produktens egna tvättråd tillsammans med dessa allmänna tvättråd ger dig bästa resultat.

Ryggsäckar

HUR VÄLJA EN RYGGSÄCK

 • Välj alltid en ryggsäck till enbart dig själv. Bland de viktigaste urvalskriterierna finns din egen storlek, din lastbärande förmåga och din avsedda användning av ryggsäcken.
 • När du väljer en ryggsäck avsedd för vandringsbruk, kontrollera att rygglängden kan justeras.
 • När du har valt en ryggsäck, gör ryggsäcken "din egen". Be en vän att böja ramen på ryggsäcken för att passa din rygg. Du kan också göra detta framför en spegel. Detta gäller alla Haltis vandringsryggsäckar förutom Kontti där ramen redan är formad.

HUR JUSTERA EN RYGGSÄCK

 • Lossa axel- och höftbältesbanden för att sätta ryggsäcken på ryggen.
 • Ställ höftbältet, den övre kanten på höftbältet skall ligga i nivå med övre kanten på ditt höftben.
 • Dra åt höftbältet och axelbanden.
 • Med höftbältet på plats, bör axelbanden ligga tätt mot dina axlar utan glapp, för att säkerställa att vikten av ryggsäcken fördelas jämnt.
 • Om axelbanden är för lågt ner eller om ett tomt utrymme blir kvar mellan axlarna och remmarna, bör längden på förpackningens bakre del justeras.
 • Den bakre delen av varje Halti ryggsäck kan justeras till bärarens längd.
 • Finjustering av ryggsäcken kan göras endast när den är fullastad, vid vilken tidpunkt det är möjligt att se hur väl ryggsäcken passar bäraren.
 • Eftersom höftbältet bär det mesta av lasten, dess form och struktur är mycket viktiga. När vikten är så nära som möjligt till personens mittpunkt och belastningen är i balans, är promenader lätta och tar mindre energi.
 • Axelbanden har stabiliseringsband, som kan användas för att justera ryggsäckens lutning framåt eller bakåt, enligt landskapet och terrängen.
 • Bröstremmen förhindrar att axelbanden glider åt sidorna. Axelbanden är också justerbara vertikalt.
 • Med hjälp av remmarna på höftbältets sidor kan du justera ryggsäcken så att den blir tajtare eller lösare vid höfterna. Med hjälp av remmarna i axelremmens ände kan du justera axelbandens närhet till axlarna. Under en vandring kan du justera detta om du känner att det är för mycket vikt på dina axlar.

HUR PACKA EN RYGGSÄCK

 • När du packar en ryggsäck är det en bra idé att hålla tyngdpunkten så nära som möjligt till ryggen och tunga objekt i nivå med den övre delen av ryggen. Detta säkerställer att ryggsäcken är mer balanserad och lättare att bära.
 • Undvik att packa föremål utanför ryggsäcken, eftersom detta lätt ändrar tyngdpunkten och gör regnskyddet, till exempel, svårt att fästa. Externa objekt kan lätt fastna i grenar mm.
 • Över svår, varierad terräng är det bra om större delen av vikten är vid höftbältet, och tyngdpunkten är därför lägre (60/40%). 60% på dina höftben och 40% på dina axlar.
 • Över mer enhetlig, flack terräng kan ryggsäckens tyngdpunkt förskjutas närmare den övre delen av ryggen och delas lika (50/50%) mellan höftbältet och axelbanden.
 • Vid en brant stigning är det värt att dra justeringsremmarna närmare ryggen för att underlätta klättringen. Många ryggsäckar har ett "overpacking" alternativ, vilket gör möjligt ett tillägg av cirka 10 liter mer redskap. Ett tält eller liggunderlag kan också passas in bekvämt under lyftklaffen.
 • Några av Haltis ryggsäckar har en framficka (frontlast) som ger enkel tillgång till objekt i ryggsäcken när ett tält, till exempel, har packats under den övre klaffen.

Skor

SKOR BEHÖVER REGELBUNDEN VÅRD. RÄTT SKÖTSEL FÖRLÄNGER SKORNAS LIVSLÄNGD, GÖR DEM MER BEKVÄMA ATT BÄRA OCH DE BIBEHÅLLER SITT UTSEENDE.

 • Innan du börjar använda dina nya skor är det alltid bra att impregnera dem med lämplig vårdprodukt (t.ex. med impregneringsspray eller bivax).
 • Förvara dina skor helst i deras låda eller i ett skoställ.
 • Dina skor kommer att hålla bättre sin form om du fyller dem med papper eller använder skoträd inuti skorna när du inte använder dem.
 • Rengör skorna (sulan och ytan) innan du ställer undan dem.
 • Observera att du bör använda dina skor för att förhindra åldrande av sulan. Speciellt skor med polyuretan sulor, för sulan kan bli gammal och falla sönder. Genom att använda skorna regelbundet, håller du sulan i rörelse och därmed förhindrar du åldrande.

 

SKÖTSELRÅD FÖR DINA VANDRINGSKÄNGOR

Första steget i rengöring av dina Halti vandringskängor är att ta bort skosnören och sulor. Ta bort all synlig smuts med vatten och en borste. Du kanske måste använda en mild tvättmedelslösning för de mest envisa fläckarna. Kängorna bör inte ligga i blöt. Torka stövlarna försiktigt utan sulor vid en jämn temperatur. Torka inte läderskor i för hög temperatur, som i en bastu eller vid en eld, eftersom vått läder brinner mycket lätt. Efter torkning, kommer det att bli hårt och kommer lätt att spricka.

Efter rengöring kan lädret behandlas med vax eller spray avsedd för läderskor. Vax behandlar ytan av skoläder, täcker små repor och ger lädret god vattenbeständighet. Ett tunt lager av vax appliceras på skons läderyta. För bästa resultat, applicera vaxet för hand. Friktionen som orsakas på detta sätt kommer att värma upp vaxet och ser till att det absorberas i lädret. Upprepa behandlingen vid behov när lädret börjar se torrt ut. Om du vaxar slingorna för snören samtidigt, kommer detta att hindra dem från att rosta eller oxidera.

Vaxet kan göra ytan av vissa kängor, till exempel de tillverkade av nubuck-läder, verkar vara glansigare och mörkare. Om du vill undvika att ändra utseendet på dina kängor, använd en impregneringsspray. När du använder sprayer, måste du använda dem oftare än när du använder vax. Sprayen är även lämplig för att skydda tygskor.

 

BEHANDLING AV HALTI SOFTSHELL OCH ANDRA TYGSKOR

Rengör skorna genom att borsta dem lätt. Sömmen mellan sulan och skons kropp bör regelbundet rengöras och all sand och annan slipande smuts i synnerhet bör noggrant tas bort.

Använd ett milt rengöringsmedel och en trasa för att ta bort fläckar. Sprayimpregnering efter rengöring kommer att stoppa ytan att bli våt och kommer att göra skorna resistenta mot smuts.