Haltis parkajacka tillverkad med SPINNOVA®-fiber framröstad som publikens favorit i tävlingen om Finlands mest hållbara produkt

Halti Spinnova Cyclus

 

Haltis Cyclus Unisex Parka, tillverkad av hållbar SPINNOVA®-fiber och bomull, har röstats fram som pubilkens favorit i Finlands tävling om den mest hållbara produkten. I omröstningen deltog 200 produkter och tjänster.

Det banbrytande partnerskapet mellan två finska varumärken får beröm av konsumenterna: Halti Cyclus Unisex Parka, som skapats av utomhusklädes- och utrustningsmärket Halti i samarbete med den hållbara textilfibertillverkaren Spinnova, vann publikens röst i den årliga ”Suomen vastuullisin tuote” (Finlands mest ansvarsfulla produkt) -tävlingen. Tävlingen, som arrangeras av Ostavastuullisesti.fi, lyfter fram produkter och tjänster som stöder en hållbar livsstil. De produkter som presenteras på webbplatsen är noggrant utvalda av en oberoende expertkommitté.

Deltagarna i den offentliga omröstningen berömmer den hållbara produktionen av Halti Cyclus Unisex parka och dess komfort när den bärs. Jackans design, mångsidighet under olika årstider och hållbarhet vid användning får också beröm.

 "Om jag behöver köpa en ny produkt är mina kriterier kvalitet, tidlöshet, praktiska egenskaper, ansvarsfull produktion och en värdekedja som tar hänsyn till cirkulär ekonomi. Haltis parka Cyclus Unisex uppfyller dessa kriterier. Produkten representerar den senaste innovationen inom material och tillverkningsmetoder", förklarar en av de röstande i motiveringen till sitt val.

"Nya, innovativa tygtekniker spelar en viktig roll i modebranschens hållbarhetsarbete, och på Halti vill vi ligga i framkant. Genom vårt samarbete med Spinnova är vi aktivt involverade i utvecklingen av hållbara material och tekniker och har möjlighet att testa den kommersiella skalbarheten i dessa material. Cyclus Unisex parka är nästan slutsåld, men vi kommer att fortsätta att investera i materialinnovationssamarbeten i framtiden", säger Haltis Head of Operations, Laura Roman.

"Det är fantastiskt att få ett erkännande från konsumenterna på ett så direkt sätt. Utvecklingen av parkan har inneburit ett utforskande av hållbarhet ur många vinklar. Förutom att använda Spinnovas hållbara fiber är jackans tyg färgat med resurseffektiv teknik. Utomhuskläder tillverkas vanligtvis av syntetfibrer, men den här produkten visar att de egenskaper som krävs kan uppnås med mer hållbara fibrer", tillägger Shahriare Mahmood, Chief Sustainability Officer på Spinnova.

Halti Cyclus Unisex parka är en del av Haltis urbana Kallio® by Halti®-kollektion. Parkan tillverkas av SPINNOVA®-fiber från certifierat trä, med 99 % lägre vattenförbrukning och 74 % lägre koldioxidutsläpp jämfört med konventionell bomull. Produkten är färgad med imogos teknik, som förbrukar cirka 90% mindre vatten, energi och kemikalier jämfört med konventionella tygfärgningsprocesser. Den vattenavvisande behandlingen som applicerats på jackan innehåller inga PFAS-kemikalier. Cyclus Unisex är en vattenavvisande, vindtät och slitstark parkas som enkelt kan återvinnas i framtiden.

Media kontakt:

Shahriare Mahmood, Chief Sustainability Officer, comms@spinnova.com Laura Roman, Head of Operations, laura.roman@halti.fi 

Spinnova

Spinnova revolutionerar den globala textilproduktionen. Med sin bas i Finland har Spinnova utvecklat en banbrytande teknologi för att tillverka textilfiber av trä eller avfall, såsom läder, textil eller jordbruksavfall, utan skadliga kemikalier.

Den patenterade SPINNOVA®-fibern skapar inget avfall, sidoströmmar eller mikroplaster, och dess CO2-utsläpp och vattenanvändning är minimal. SPINNOVA®-materialet är snabbt biologiskt nedbrytbart och cirkulärt. Spinnova har åtagit sig att endast använda hållbara råvaror som FSC-certifierat trä och avfall. SPINNOVA®-fiber produceras utan skadliga eller komplexa kemiska processer, och materialet ger en känsla av naturliga fibrer som bomull och linne.
www.spinnova.com

Halti

Halti är ett finländskt premium outdoor-varumärke, med uppdraget att utrusta människor för ansvarsfullt friluftsliv, i alla väder. Genom åren har Halti utrustat världens främsta idrottare, expeditioner, såväl som människor för vardagligt utomhusliv och -aktiviteter. Den nordiska naturen inspirerar Haltis design och produktutveckling. Med Think Ahead, Haltis program för hållbar utveckling, tar Halti ansvar för sina sociala, miljömässiga och ekonomiska fotavtryck. Halti designar tidlösa och hållbara produkter och är engagerade i att hitta fler och mer hållbara material och produktionsmetoder.

www.haltiworld.se

www.halti.com