Bloggserie: Jag heter Josef Westerlund

Halti World blogg: Josef Westerlund

Jag heter Josef Westerlund och är IFMGA-bergsguide och medlem i Team Halti. I denna bloggserie tänker jag berätta mer om mig själv och mitt arbete på fjället.

Min friluftskarriär började på Kebnekaise fjällstation när jag var 21 år. Sedan dess har mitt yrkesliv kretsat kring friluftsliv i olika former: vandring, klättring, skidåkning, laviner, havskajakpaddling, överlevnad och teambuilding – både som guide och instruktör. När jag var runt 30 bestämde jag mig för att genomföra IFMGA-utbildningen. Med IFMGA-utbildningen växte mitt arbetsområde från bara Norden till Europa/Alperna och resten av världen.

Men vad är IFMGA?

IFMGA, International Federation of Mountain Guide Associations, är en internationell organisation som representerar över 6 000 bergsguider över hela världen. IFMGA grundades 1965 av guider från de olika alpländerna i Europa. Sedan dess har fler och fler länder från hela världen anslutit sig till organisationen. För närvarande finns över 20 länder från Europa, Amerika, Asien, Sydamerika och Oceanien representerade. Varje medlemsnation representerar sitt lands guider i organisationen.

Tanken bakom organisationen är att utbilda guider efter samma standarder över hela världen. Var du än befinner dig i världen ska du kunna lita på att en IFMGA-guide har högsta beredskap för att på ett säkert sätt leda grupper i fjällterräng. I dag är yrket reglerat i många länder med lagstiftning som kräver denna utbildningsnivå för att man ska få arbeta med skidåkning och klättring i fjällterräng. Så är ännu inte fallet i Sverige och Norge. För närvarande finns det två IFMGA-skolor i Norden, en i Norge (Nortind) och en i Sverige (Svenska Bergsguideorganisationen). Den svenska organisationen fungerar som en paraplyorganisation för Sverige, Danmark, Island och Finland.

Bergsguideutbildningen tar minst tre år att genomföra och fokuserar främst på hur man leder människor i högriskmiljöer vid olika typer av skidåkning och klättring. I Finland finns det för närvarande över tio personer som är IFMGA-certifierade. De flesta av dem har genomfört sina utbildningar genom Svenska Bergsguideorganisationen.

Jag gick själv igenom den svenska utbildningen för ungefär tio år sedan. Jag var också ordförande i organisationen under många år fram till 2022. Jag är också en del av det utbildningsteam som utbildar nya guider.

För mig handlar det här arbetet om mycket mer än bara friluftsaktiviteter. Ja, det är givande att vara utomhus, klättra i berg och åka skidor, men det jag tycker är mest tillfredsställande i min roll är möjligheten att se andra förverkliga sina drömmar och hjälpa mina medmänniskor i deras personliga utveckling.

 

Njut av dina utomhusupplevelser

Josef