Harris Story
HALTIWORLD BLOG
"Kameran är ett verktyg för att pausa i naturen"
För friluftsfotografen Harri Tarvainen är det perfekta fotot bara en del av upplevelsen av att röra sig genom naturen. De bästa historierna kommer från vad som händer före och efter att bilden tagits.
- Vem: Harri Tarvainen, utomhusfotograf, Art Director och Halti-ambassadör från Uleåborg, Finland.
- Hur han rör på sig: Till fots, på skidor och snowboard, helst i norr. Ofta i sällskap med hunden Kaffe.
- Var du hittar honom: På Instagram @harritarvainen och @kaffegram.
Du behöverinte alltid resa långt för att få ett imponerande naturfoto.
Fotografen Harri Tarvainen tog en kvällspromenad med sin hund vid havet, med sin kamera som vanligt. Hunden sprang längs stranden när Harri märkte en liten svanfjäder i den vågiga sanden.
”Fjädern var obetydlig men samtidigt spektakulär. Det är det bästa med fotografering: Jag skulle aldrig ha märkt den utan kameran,” förklarar Harri via fjärranslutning från sitt hem i Uleåborg, Norra Finland.
”Det öppna havet var bredvid mig, men jag fokuserade på en liten detalj på sanden. Kameran låter dig se underbara saker i världen.”
Harri är känd för sina fotografier där majestätisk natur och människorna som rör sig i den presenteras på ett stramt men slagkraftigt sätt. ”Nordisk minimalism”, som han själv beskriver det.
”Jag upptäcker ständigt fantastiska saker här uppe i norr. Jag brukade tro att jag var tvungen att resa till andra sidan av världen för att ta fantastiska bilder, men till exempel är det frusna havet utanför min dörr en av de mest exotiska platserna jag någonsin har tältat och fotograferat på.”
Skateboarden ledde till fotograferingen
Harri kom in på fotografering genom sina hobbyer. Vid sekelskiftet blev den unge mannen något av en slump den dedikerade fotografen för skateboard- och snowboardscenen i sin hemstad. Den första bilden han sålde var till en snowboardtidning.
”Även om jag studerade fotografering som en biämne vid universitetet, har snowboard- och skateboardkulturerna varit min högre utbildning för att bli en professionell fotograf,” förklarar han.
De snabba och visuella aktiviteterna, någonstans mellan sport och konst, har format Harri som fotograf. Han ser sig själv i första hand som en utomhus-, inte naturfotograf. Naturen är starkt närvarande i hans arbete, men bilderna innehåller ofta människor och rörelse.
Medan Harri också fotograferar kommersiellt arbete i studior, föredrar han att fotografera ute. Till exempel är att fotografera toppturer ett sätt att tillbringa tid i fjällen och samtidigt uttrycka sig konstnärligt.
”Kameran är ett verktyg för att pausa när jag rör mig genom naturen. Toppturer är snabbt och väldigt fysiskt: du klättrar upp till toppen av fjället, tar fram din utrustning och åker ner. Kameran låter mig stanna upp och hitta intressanta saker i omgivningen.”
Att fotografera actionsporter i väderförhållanden är utmanande. Varje bra foto kräver lite tur, och man kan inte ta samma bild två gånger i ständigt föränderliga förhållanden. Framgången för fotograferingen beror på noggranna förberedelser och anpassning till vädret.
”Toppturer är, både fysiskt och mentalt, den mest utmanande aktiviteten att göra och fotografera. Först klättrar du och sedan kan du vänta i timmar på rätt väderfönster. Först svettas du och sedan blir du riktigt kall,” förklarar Harri.
”Rätt klädsel avgör din förmåga att fungera. När du klättrar uppåt bär du mindre kläder, och under pauser måste du sätta på dig mer kläder. Ibland har vi hållit drönarbatterier varma i våra kalsonger,” skrattar han.
Lektioner från en hund
Plötsligt dyker ett svart hårigt huvud upp längst ner på skärmen. Kaffe, den lockiga retrievern, vill ha uppmärksamhet från sin husse.
Tioårige Kaffe är Harris trogna följeslagare på utflykter – och för många en mer igenkännbar figur på sociala medier än hans ägare. Kaffes Instagram-profil visar lekfulla foton i fantastiska landskap och har glatt tiotusentals människor världen över.
Harri säger att det var att få Kaffe som inspirerade honom att ta fler bilder på sin fritid. Att fotografera den livliga hårbollen är också en utmärkt motvikt till krävande kundarbete.
”Med hunden är det okej att ta dåliga bilder. Kaffe är den typen av kund som inte klagar eller blir upprörd,” skrattar Harri och kliar hunden kärleksfullt på huvudet.
Att arbeta med ett djur är alltid en lektion i att uppskatta ögonblicket. En gång, under en resa till Kuusamo i nordöstra Finland, hade Harri föreställt sig en särskild bild av hunden på toppen av en kulle vid solnedgången. Tillbaka i lägret, efter timmars vandring, insåg han att bilderna inte blev som han hade hoppats.
”Det störde mig inte alls. Det var terapeutiskt att inse att tiden med min hund var den bästa delen av resan.”
Att leva ett utomhusliv med en hund kan också leda till oförglömliga missöden. En gång i Lofoten, Norge, efter en lång dag med bilkörning, hade Harri och hans partner äntligen rest sitt tält när Kaffe dök upp efter att ha rullat sig i avföring. Efter att Harri äntligen lyckats tvätta hunden i en närliggande bäck och gått och lagt sig, stack den genomblöta och stinkande Kaffes vassa klor ett hål i den uppblåsbara madrassen. Sömn var det ont om den natten.
”Det var då jag lärde mig att man inte ska klippa hundens klor precis innan resan börjar utan ge dem tid att rundas av,” skrattar han.
Att vara utomhus är mycket mer än att bara ta det perfekta fotot
Att tillbringa tid utomhus och fotografera naturen har blivit en riktig trend. Harri, som har blivit framgångsrik på sociala medier, håller föreläsningar, organiserar fotoutflykter och vägleder nybörjare i utomhusfotografins värld.
Han betonar gärna att att vara i naturen är mycket mer än att ta bilder. Utflyktens framgång bör inte bero på hur bra en bild är som du delar på sociala medier.
”Fotot är bara en del av den övergripande upplevelsen. De bästa historierna kommer ofta från vad som händer före och efter att bilden tas,” reflekterar han.
Harri delar med sig av en berättelse från för några år sedan när han fotograferade vid östgränserna i Finland. Bilden av våtmarken, färgad röd av den uppgående solen, är imponerande i sig, men det som fastnade mest hos fotografen var hur han hörde vargar yla i fjärran medan han väntade på det perfekta ljuset.
”Det var ett underbart ögonblick. Jag var ensam men jag kände mig inte rädd eller utsatt alls.”
Som professionell fotograf har Harri tänkt mycket på ansvaret och hållbarheten i att vara utomhus och ta bilder. Vackra bilder på sociala medier kan inspirera människor att gå ut, men de kan också orsaka stress på naturen eftersom fler och fler vill ta sin version av den populära bilden.
”Det coolaste med fotografering är att hitta sina egna speciella platser. Det är därför jag har tillbringat mycket tid med att fotografera havet nära mitt hem de senaste åren, det känns väldigt speciellt.”
Harri påpekar att du inte behöver resa alls för att få bra bilder. Att se den närliggande naturen med nya ögon, även genom linsen på en smartphone, kan resultera i ett imponerande foto.
”Kameran gör dig till en funderare.”
Harris tips för naturfotografering
Gå ut med ett öppet sinne.
Det viktigaste är att gå ut och ta bilder. Du behöver inte alltid resa långt för att få en fantastisk bild; du kan upptäcka något nytt i den närliggande skogen. Du behöver inte oroa dig för om bilderna blir bra eller om du kommer att publicera dem.
Tänk på bilden i förväg.
Det är roligt att planera i förväg och visualisera bilden du siktar på. Det hjälper dig också att förbereda dig för resan: Kommer du att frysa medan du tar bilderna, eller behöver du vattentäta kläder?
Ta många bilder.
När du tar trettio bilder istället för en ökar chanserna att lyckas. Försök att ta bilder av motivet från nära håll, längre bort och från olika vinklar.
Lägg till rörelse med vinklar.
Om du fotograferar skidåkning eller mountainbike kan du förmedla fart genom att använda en låg vinkel och en lång exponeringstid. Om terrängen ser platt ut, försök att fotografera från motsatt sluttning; det betonar brantheten.
Besök samma plats vid olika tidpunkter.
En bekant plats ser helt annorlunda ut klockan 02.00 än klockan 14.00.