Bloggserie: Tips om platser och utrustning för Ski Touring

Bloggserie: Tips om platser och utrustning för Ski Touring

Bloggserie: Tips om platser och utrustning för Ski Touring

 

Vart ska du bege dig? Om du är nybörjare på skidor rekommenderar jag en Ski Touring-kurs. Den kommer att spara mycket tid och pengar för dig. Jag brukar säga att du ska åka dit du tror att snön och vädret blir bäst. Var flexibel i ditt platsval. Finland har inte så många höga berg, vilket innebär att nedförsbackarna i sig inte är särskilt långa, men det finns gott om fjäll att utforska i Finland. Jag tycker att ett bra nybörjarområde i Finland är Saariselkä. Som nybörjare skulle jag välja en plats och ett land som jag förstår och känner mig bekväm i. Jag har alltid föredragit norra Skandinavien: Lyngen, Senja, Narvik, Riksgränsen, Abisko och Kebnekaise – de här platserna som ett andra hem för mig. De erbjuder också allt från nybörjarmiljöer till mycket komplex terräng.

Alperna är både små och vidsträckta på samma gång – möjligheterna för olika typer av terräng och klimat där är oändliga. Jag skulle säga så här: de flesta platser i Alperna är bra, men det beror helt på snösituationen och vädret. Boka flyg och hyrbil men vänta med att boka boendet tills du har en uppfattning om hur vädret och snöförhållandena kommer att vara. Undersök tre eller fyra olika platser i olika riktningar som du kan nå från flygplatsen. På så vis får du största möjliga chans till en lyckad skidresa.

Halti-utrustning

Jag har haft förmånen att under de senaste 10 åren testa och bära en del av Haltis Ski Touring- och friluftsutrustning. Här är lite av den utrustning jag använder för tillfället.

 

Jag gillar Adrenaline-stretchbyxorna och jackan och byxorna i Alpine-serien. Stretchbyxorna fungerar riktigt bra, de är sköna att ha på sig och röra sig i, och de tål vind ganska bra. Tillsammans med stretchbyxorna brukar jag använda en supertunn vindjacka som Control Vindjackan

3-lagersjackan i Alpine-serien är en bra jacka för hårt väder som ändå är ganska lätt. Jag gillar verkligen den jackan. En grundregel är att ha på dig lager som du kan skala av eller ta på beroende på vädret och din kroppstemperatur. Det viktigaste är att kunna hålla sig torr och ha en behaglig temperatur oavsett årstid. Tänk på att vädret kan skifta snabbt i bergen, och det ska alltid vara lätt att anpassa det du har på dig.

Jag använder tre olika typer av dunjackor: en tjock, tunn och en väst. Allt beror på temperaturen. Och alla dunkläder ska ha låg vikt och vara smidiga att stuva undan. Jag använder dunjacka året runt. Om de är lätta tar de inte mycket plats i min ryggsäck.

Jag önskar alla läsare härliga och säkra vistelser i bergen!

Josef