HALTI X MIELE: Så sköter du om dina vandringskängor

Halti x Miele Så sköter du om vandringskängor

Tvätt- och skötselråd för vandringskängor

 

Alla skor och kängor behöver vårdas regelbundet för att få dem att hålla och se snygga ut så länge som möjligt.

Putsa alltid bort smuts och damm från skorna och sulorna med en borste. Ta bort fläckar med en fuktad trasa eller svamp. Mera krävande fläckar kan kräva mild tvålvattenlösning, t.ex. Marseille tvål passar bra för både textil- och läderskor. Vi rekommenderar inte att blötlägga vandringskängor eftersom kängan vanligen består av många olika lager vilket gör att den torkar långsamt. Låt skorna alltid torka i rumstemperatur på ett luftigt ställe. För mycket värme som till exempel i bastu, vid värmeelement eller framför en brasa kan skada kängans limningar, smälta gummidelarna och förorsaka hårdnad av läderytan.

När skorna är torra är det bra att behandla läderkängor med skokräm eller spray. Skokräm eller vax håller lädermaterialet mjuk och elastisk, täcker skråmor och ger kängan bra vattentålighet. Skokräm breds ut för hand med en trasa och kan upprepas då krämen torkat in och ytan ser torr ut.  Det lönar sig även att smörja in öglorna för skosnörena eftersom det minskar risken för slitage och rost.

Skokräm kan i vissa fall förorsaka att skons yta blir lite mörkare och mera glansig. Om man vill vara säker på att skons yta behåller sin färg är det bättre att välja en spray. Spraybehandling bör dock upprepas oftare än skokräm som håller sin funktion längre. Spraybehandling passa även bra för textilskor.

Då du vårdar och behandlar dina skor regelbundet håller de betydligt längre.

Klicka här och shoppa vandringskängor!

 

Behandling av tygskor som till exempel Halti Softshell skor

Borsta bort smutsen med en borste regelbundet från både skons yta och sula, var speciellt noga med området där yt-materialet går ihop med sulan eftersom sand och små stenar lätt kan skava sönder skons ytmaterial. Ifall skorna är mycket smutsiga kan du ta bort fläckar med en fuktad svamp och mild tvål-vattenlösning. Spraya med skyddsmedel som skyddar skon från smuts och fukt.

Tygskor kan tvättas för hand i handvarmt vatten i mild tvålvattenlösning. Låt torka på ett luftigt ställe.