FIKA VID LÄGERELDEN
HALTIWORLD BLOG
Barnkalas eller andra äventyr utomhus är utmärkta tillfällen att laga något riktigt gott i skogen. Men vilka slags rätter kan man egentligen göra över öppen eld? Med dessa recept och tips kan du arrangera ett minnesvärt kalas med riktigt fika. Prova och hitta din favorit bland apelsinmuffins, pinnbullar eller pinncroissanter, s'mores, pannkakor, fattiga riddare, hajkbanan eller lägereldsbullar.
Apelsinmuffins
Den friska apelsinsmaken i kombination med mjuk muffinssmet gör denna rätt oemotståndlig. Detta recept på muffins vid lägerelden är roligt för både barn och vuxna.
Ingredienser för apelsinmuffins
- 1–2 små eller medelstora apelsiner per person
- 1 påse färdig muffinsmix
- Vatten
- Olja
- Aluminiumfolie
- Bakplåtspapper (ark)
- Kniv (att skära av toppen på apelsinerna med)
- Sked (att gröpa ur apelsinerna med)
- Campinggryta eller en skål (att blanda muffinssmeten i)
- Visp eller gaffel (att blanda muffinssmeten med)
Så här gör du:
- Blanda muffinsmixen med vatten och olja i kastrullen.
- Skär av toppen på apelsinerna och gröp ur dem.
- Häll i muffinssmeten i apelsinen och fyll till hälften.
- Du kan tillaga apelsinen med eller utan toppen: med toppen på blir muffinskonsistensen lite mer som en kladdkaka, och utan toppen blir tillagningstiden kortare. Prova dig fram och hitta din favoritmetod.
- Ta en bit aluminiumfolie ungefär lika lång som din arm och vik den på mitten.
- Ta ett ark bakplåtspapper och vik det i fyra delar. Om det ser ut som om muffinsen kan brännas underifrån genom folien ska du använda flera ark bakplåtspapper.
- Lägg det vikta bakplåtspappret på folien.
- Slå in apelsinerna i aluminiumfolie så att du skapar ett ”handtag” som lätt kan öppnas för att kontrollera om apelsinerna är färdiga (se bilden nedan).
- Lägg apelsinerna inlindade i aluminiumfolie på glöden ovanpå ett galler ovanför eller i närheten av elden, till exempel på stenarna.
- Låt dem tillagas i 20–30 minuter. Titta innanför aluminiumfolien då och då.
- Vänd apelsinerna med jämna mellanrum.
Pinnbulle eller pinncroissant
Pinnbröd är något många känner till men man kan också ersätta bröddegen med bulldeg eller färdig croissantdeg från affären. Ta ut croissantdegen från burken och rulla den direkt runt pinnen. Om du drar ut pinnen ur din färdiga croissant kan du fylla hålet med sylt och vispad grädde. Bilderna nedan visar pinnbullar.
S'mores
En s’more är en grillad marshmallow och en bit choklad mellan två kex. Istället för att grilla en marshmallow på en pinne lägger du ett Mariekex på hällen och toppar det med en bit choklad och en marshmallow.
Pannkakor
Att göra pannkakor vid lägerelden är enklast om du använder en bra campinghäll och en metallstekspade.
Du kan göra smeten hemma i en 1,5-litersflaska och hälla den från flaskan direkt i pannan.
Bulla i campingugn
Gör bulldegen hemma och baka bullarna i campingugnen.
Bilden visar frallor som tillagas.
Fattiga riddare
Skär vetebröd i bitar och stek i smör i en stekpanna. Servera med sylt och vispad grädde.