HALTI X MIELE: Tvätt- och skötselråd för dunprodukter

HALTI X MIELE: Tvätt- och skötselråd för dunprodukter

Vi på Halti vill att du ska kunna njuta av dina dunprodukter så länge som möjligt. Ett vanligt missförstånd är att man borde undvika att tvätta till exempel dunjackor men med dessa tvätt- och skötselråd behöver du inte vara orolig över att förstöra dina dunplagg i tvätten. Tvättråden har sammanställts i samarbete med Miele.  

Tvätt

I dunprodukter är det viktigaste att se till att plagget torkar rätt, helts i torktumlare, både efter tvätt eller om det blivit vått i användning. För sovsäckar med dun gäller det även att vädra den ordentligt för att behålla dess funktioner och fluffighet.

Tvättprogram

 • Tvätta dunprodukter separat och fyll inte tvättmaskinen för full. Om möjligt välj ett tvättprogram avsett för dunprodukter som håller vattennivån högre under tvätten.

Val av tvättmedel

 • Använd flytande tvättmedel. Det finns även tvättmedel avsedda för just dunprodukter. Tvättmedel i pulverform kan klumpa ihop sig under tvätten.
 • Använd måttligt med tvättmedel, en tesked per maskin brukar räcka bra. Använd gärna tvättmaskinens automatiska dosering för tvättmedel.

Sköljning och centrifugering

 • En extra sköljning är att rekommendera framför allt om du inte använt tvättmedel avsett för dun. Det är viktigt att få allt tvättmedel ursköljt för att dunet ska återfå sin funktion och fluffiga form.
 • Centrifugera väl efter tvätt.

 

Torkning

 • Torka dunprodukten i torktumlare, men kolla alltid tvätt instruktionerna för att säkerställa att det passar för just den produkten. Om torktumling inte är möjligt torka den på en luftig, välventilerad plats antingen på klädhängare eller på en flat yta.
 • Fluffa upp och skaka om produkten medan den torkar för att återfå dess fluffighet.

  Genom att följa dessa råd och produktens specifika tvätt instruktioner uppnår du bästa resultat och förlänger livslängden på dina dunprodukter.

  Klicka här och shoppa dunprodukter.