Bloggserie: Ski touring

Halti Josef Westerlund Ski Touring

Höstfärgerna är här och vintern närmar sig. Den första snön har redan fallit längre norrut. Detta betyder att skidsäsongen är i antågande. För mig innebär detta början på en intensiv period. En årstid då många dagar spenderas i lavinterräng.

Laviner är inte nödvändigtvis farliga i sig själva. Laviner är ett vanligt naturfenomen under vintern i fjällterräng. Men vi som gillar Ski Touring ofta ger ofta oss ut i brant terräng. Detta innebär att vi frivilligt utsätter oss för lavinrisk. På vintern ska brant terräng tas på största allvar. All terräng med en lutning över 25 grader är potentiell lavinterräng och bör beträdas med stor respekt. En lavin behöver inte vara större än 10x10 meter med 30 centimeters djup för att vara extremt farlig för en skidåkare. I Finland är skidrelaterade lavinolyckor inte så vanliga eftersom våra fjäll inte är särskilt höga och branta. Många finländare åker emellertid utomlands för att åka skidor, dit bergen är högre, större och brantare. Detta innebär också att allt fler finländare måste hantera risken för laviner.

För att kunna navigera i fjällen på vintern måste vi ha kunskap om många saker, som till exempel lavinrisker, första hjälpen-metoder, risker i fjällterrängen, säkerhetsutrustning med mera. Bergslandskapet kan vara otroligt vackert och spännande att vistas i på vintern, men miljön kan också vara extremt farlig. Naturligtvis väljer vi själva hur teknisk och farlig terräng vi vill röra oss i. Men hur och var vi än rör oss i bergen måste vi ha kunskap om dem. Jag uppmuntrar alla som gillar att åka offpist att gå en lavinkurs.

 Ski Touring-utrustning

Utrustningen är en djungel! Det finns så många skidalternativ att välja mellan, och de flesta skidåkare har sina unika preferenser. Jag gillar dock Ski Touring-skidor som är relativt lätta men ändå ”riktiga skidor”. Jag väljer ofta en skida som är lika lång som mig själv eller 10 cm kortare. Skidan ska helst ha en bredd under foten på någonstans mellan 90–95 mm. Jag tycker att en sådan skida är lätt att hantera i uppförsbacke och ger god stabilitet nedför. Jag använder nästan uteslutande någon typ av teknisk bindning och en pjäxa med bra gångläge och styvhet i skidläget. Jag har jobbat med skidåkning i över 20 år, men utrustningsvalet är fortfarande lika knepigt. Det finns nog lika många åsikter som det finns skidåkare när det gäller utrustningen. Man måste vara villig att testa sig fram tills man hittar det man gillar.

 Lite om utrustningen jag har i ryggsäcken:

  • Ryggsäck 35–40 liter
  • Varma kläder
  • Första hjälpen-utrustning
  • Mobiltelefon/satellittelefon/InReach
  • Lavinutrustning, sändtagare, sond, spade, lavinairbag
  • Mat för mer än en dag
  • Hjälm, skidor, stighudar
  • Reparationsverktyg
  • Karta, kompass, GPS

  

Njut av naturen och håll dig säker i bergen,

 Josef