Midsommar i Finland

HALTIWORLD BLOG

SÅ FIRAR VI MIDSOMMAR I FINLAND

Här i Norden väntar vi varje år lika ivrigt på sommaren - genom den långa hösten och vintern. Efter den färgstarka hösten och den vita vintern kommer den frodiga sommaren med sin egen magi, då Finlands vackra natur står i full blom. ”Vi måste njuta medan det ännu är sommar” är en fras som ofta hörs från finländare.

En av sommarens höjdpunkter för oss finländarna är, precis som i Sverige midsommarfirandet, som på finska kallas Juhannus. Midsommaren firas alltid den näst sista helgen i juni, och planeringen och förberedelserna är en viktig del av försommaren. Midsommaren är en av de mest älskade högtiderna under året och många finländare har etablerade traditioner för att fira den. Midsommaren kallas också ”midnattssolens fest”, eftersom solen, denna tid på året, inte går ner alls eller bara under en kort stund.

Städerna tystnar under midsommarhelgen i Finland, eftersom folk traditionellt samlas på sina sommarstugor eller på sina bakgårdar med familj och vänner. Man tillbringar mycket tid utomhus, njuter av naturen och kopplar av med god mat och givetvis bastu. Bastukulturen är starkt närvarande i det finska midsommarfirandet. I midsommarbastun ingår en björkvisp och ett dopp i sjön. När det är som bäst innebär midsommar bastubad både morgon och kväll – all vet hur vi finländare vi älskar vår bastu!

Att förbereda och avnjuta den festliga måltiden är också en viktig del av midsommaren. Finska sommardelikatesser som nypotatis, färska grönsaker, strömming och grillad fisk eller kött är en självklarhet på midsommarbordet. Inget smakar så gott som nyskördad potatis.

Midsommarafton kulminerar i Midsommarbrasan, en stor eld som vanligtvis tänds vid vattnet. Brasan kan vara organiserad av en till exempel byaförening, som samlar människor för att njuta av den magiska midsommarnatten. Enligt gammal tro innebär Midsommarnatten även olika trollformler och ritualer. En av de mest kända är att samla sju olika blommor och lägga dem under kudden på midsommarnatten - man tror att detta kommer att avslöja ens framtida make i drömmen.

Särskilt i de finlandssvenska traditionerna är snapsvisor en viktig del av firandet. Dessa glada sånger för hela festen samman. För finlandssvenskarna omfattar firandet också en midsommarstång (majstång), som är en stång dekorerad med blommor, löv och band, som symboliserar firandet av sommaren och naturens uppvaknande.

En traditionell finsk midsommar är en kombination av naturen, traditioner, gemenskap och glädje, som firar högsommaren och erbjuder en stunds andrum från vardagens stress och jäkt.